Hævemidler

Har du også undret dig over, hvornår man bruger natron fremfor bagepulver? Og om det ene kan erstatte det andet?

Lær alt om natron, hjortetaksalt, potaske og alle de andre hævemidler til det perfekte bagværk her.

Generelt om hævemidler

Bagepulver, natron, hjortetaksalt og potaske er alle kemiske hævemidler. Disse hævemidler udvikler gas når de kommer i kontakt med væske og/eller varme. Der findes dog forskellige former for kemiske hævemidler, som reagerer forskelligt når det anvendes i bagværk. Det kan du læse mere om her på siden.

Både gær og tørgær er naturlige hævemidler.

De mest almindelige hævemidler

Bagepulver

Bagepulver er det hævemiddel, som anvendes mest.
 

Bagepulver er en kombination af syre og base. Når bagepulver kommer i kontakt med væske og varmen fra ovnen, reagerer syren med basen, og herved opstår kuldioxid og dejen begynder at blive luftig.

Kan bagepulver erstattes med natron?

Man kan godt erstatte bagepulver med natron, men det bedste er at anvende det som opskriften foreskriver. Hvis man erstatter bagepulver med natron, kan smagen nemt blive bitter, hvis dejen ikke indeholder et surmælksprodukt.

Hvis man erstatter bagepulver med natron, skal kagen bages med det samme, for ellers vil den begynde at danne kuldioxid og hæve inden den kommer i ovnen. Resultatet kan være en kage, som ikke hæver ens.

Natron

Natron indeholder ingen syre til forskel fra bagepulver. Denne form for hævemiddel passer bedst til kager med sure ingredienser fx citronmåne eller kager, som indeholder surmælksprodukter såsom kærnemælk. Når natron kommer i kontakt med det sure i dejen, opstår kuldioxid og herved bliver dejen luftig, da natron hæver.

De mere specielle hævemidler

Hjortetaksalt

Hjortetaksalt giver bagværk sprødhed. Hjortetaksalt er et kemisk salt som ved opvarmning spaltes i to gasarter, ammoniak og kuldioxid. Spaltningen får dejen til at hæve kraftigt. På grund af den lidt skrappe lugt bruges hjortetaksalt kun til fladt bagværk med en stor overflade, såsom klejner, vaniljekranse og lagkagebunde. På den måde kan den karakteristiske lugt let fordampe. Hjortetaksalt egner sig derfor ikke til høje kager og muffins.

Navnet stammer fra gamle dage, hvor hjortetaksalt blev udvundet af hjortetakker fra dyr. I dag er det rent kemisk.
 

Det er vigtigt altid at anvende det hævemiddel som er foreskrevet i opskriften for at få det bedste resultat. Hvis man anvender for meget hjortetaksalt, kan bagværken få smag af ammoniak. Ligesom der ved kogning af klejner godt kan opstå lugt af ammoniak.

Potaske

Potaske giver ligesom hjortetaksalt sprødhed, men er specielt god til småkager. 

Potaske bruges traditionelt i brunkager, da det gør kagerne ekstra sprøde og fremmer bruningseffekten. For at få potaske til at virke, skal potaske altid først opløses i koldt vand, inden den tilsættes den varme sirup. Når potasken kommer i kontakt med varme, udvikles der kuldioxid og herved begynder dejen af hæve. De små luftbobler der dannes i dejen under bagning, sikrer et sprødt resultat i de tynde kager. 

Vidste du, at navnet potaske stammer fra dengang hævemidlet blev udvundet ved at brænde plantedele af i en lerpotte?

Brunt bagepulver

Brunt Bagepulver kan snyde med sit navn. Brunt Bagepulver er en særlig blanding af lækre krydderier og hævemidlet natron, og er derved ikke et hævemiddel i sig selv. 

Brunt bagepulver er især kendt for at blive brugt i engelsk søsterkage og ølkage.

SPRØDE SMÅKAGER
Bag klassiske brunkager

Den klassiske julesmåkage brunkagen er en af de småkager, som får sin sprødhed fra potaske.

Klik dig videre til opskriften her
klassisk skærekage
Ølkage

Ølkagen får sin lækrede krydrede smag fra Brunt Bagepulver. Ølkage er nem at bage - prøv den!

Klik dig videre til opskriften her
Cookie tracking samtykke

Vi bliver glade hvis du accepterer, at vi og vores partnere bruger cookies og lignende teknologier til at forstå, hvordan du bruger vores hjemmeside. Dette giver os mulighed for bedre at forstå din brugeradfærd og tilpasse vores website i overensstemmelse hermed. Desuden vil vi og vores partnere gerne bruge disse data til personaliserede tilbud på deres platforme. Hvis du accepterer dette, skal du klikke på "Enig". Se vores fortrolighedspolitik for detaljerede oplysninger. Du kan når som helst ændre mening.

Nødvendige funktioner

Vi har brug for disse cookies og lignende teknologier for at muliggøre de grundlæggende funktioner på vores website. Dette inkluderer f.eks. lagring af disse indstillinger. Dette er strengt nødvendigt, så du kan ikke slå dette fra.

Altid aktiv
Analytics og personalisering

Derudover vil vi gerne lære mere om, hvordan du bruger vores website for at optimere det for dig og andre brugere. Til dette formål bruger vi cookies og lignende teknologier, der kortlægger brugeradfærd og dermed hjælper os med at forbedre vores tilbud til dig.

Ja

nej

(Re-)Marketing / datadeling med tredjepart

For at sikre, at vi kan skræddersy vores marketingkampagner til dine behov, indsamler vi hvordan du kommer til vores website, og hvordan du interagerer med vores reklamer. Dette hjælper os med at gøre ikke kun vores annoncer, men også vores indhold endnu bedre for dig. Vores marketingpartnere bruger også disse oplysninger til deres egne formål, f.eks. for at personalisere din konto eller profil på deres platform.

Ja

nej

Oetker.dk understøtter ikke Internet Explorer

Du bruger Internet Explorer, som desværre er forældet. Derfor vises Oetker.dk ikke korrekt. Hvis du ønsker at fortsætte i Internet Explorer, kan der forekomme fejl på siden. Vi anbefaler at du i stedet for bruger et af følgende programmer: