Koldskål med kammerjunkere

Koldskål med kammerjunkere er en af danskernes foretrukne forårs- og sommerspiser. Men hvad er egentlig historien bag vores tradition om koldskål og kammerjunkere? Og hvordan er kammerjunkerne overhovedet opstået? Her på siden vil vi prøve at dykke ned i kammerjunkernes historie, som starter ved det danske hof i begyndelsen af 1900-tallet. 
 

Kammerjunker - en titel ved hoffet

Indtil 1947 var Kammerjunker en titel ved hoffet. Kammerjunkertitlen var en af de laveste rangklasser. En kammerjunker lå under kammerherren og varetog typisk opgaver som servicering og opvartning af de adelige. 

Hverken kammerjunker-titlen ved hoffet eller det lille bagværk nød nogen større anseelse. Kammerjunken blev som bagværk ikke anset for noget særligt. Den kunne både anses for en tvebak og en småkage, men man mente ikke den var nogle af betegnelserne værdig. Den skulle ikke være mere end dens navn levede op til. Man formoder, at dens placering nederst i bagværkets hierarki er grunden til at den fik navnet kammerjunker.

Hvorfor er der en over- og en underkammerjunker?

Tvebakken er kammerjunkerens nærmeste slægtning, fordi de begge bliver bagt, skåret over på midten og bagt igen. Ved hoffet fandtes der både den almindelige kammerjunker og en overkammerjunker, hvilket jo passer fint med bagværket, som man i dag også skærer over i to dele. 

Historien bag koldskål med kammerjunkere

Koldskål var oprindeligt en kold drik, som blev brugt som en forfriskning eller et mellemmåltid. Den bestod oprindeligt af øl, som blev krydret med sukker, citron og kanel og tyknet med revet brød eller rugtvebakker.

Man skal helt op i det 20. århundrede for at finde en opskrift på kærnemælkskoldskål, som vi kender den i dag. 

Men selv i de tidlige udgaver af koldskål blev der serveret forskelligt bagværk til. Så kammerjunkere og koldskål hænger tæt sammen.

Cookie tracking samtykke

Vi bliver glade hvis du accepterer, at vi og vores partnere bruger cookies og lignende teknologier til at forstå, hvordan du bruger vores hjemmeside. Dette giver os mulighed for bedre at forstå din brugeradfærd og tilpasse vores website i overensstemmelse hermed. Desuden vil vi og vores partnere gerne bruge disse data til personaliserede tilbud på deres platforme. Hvis du accepterer dette, skal du klikke på "Enig". Se vores fortrolighedspolitik for detaljerede oplysninger. Du kan når som helst ændre mening.

Nødvendige funktioner

Vi har brug for disse cookies og lignende teknologier for at muliggøre de grundlæggende funktioner på vores website. Dette inkluderer f.eks. lagring af disse indstillinger. Dette er strengt nødvendigt, så du kan ikke slå dette fra.

Altid aktiv
Analytics og personalisering

Derudover vil vi gerne lære mere om, hvordan du bruger vores website for at optimere det for dig og andre brugere. Til dette formål bruger vi cookies og lignende teknologier, der kortlægger brugeradfærd og dermed hjælper os med at forbedre vores tilbud til dig.

Ja

nej

(Re-)Marketing / datadeling med tredjepart

For at sikre, at vi kan skræddersy vores marketingkampagner til dine behov, indsamler vi hvordan du kommer til vores website, og hvordan du interagerer med vores reklamer. Dette hjælper os med at gøre ikke kun vores annoncer, men også vores indhold endnu bedre for dig. Vores marketingpartnere bruger også disse oplysninger til deres egne formål, f.eks. for at personalisere din konto eller profil på deres platform.

Ja

nej

Oetker.dk understøtter ikke Internet Explorer

Du bruger Internet Explorer, som desværre er forældet. Derfor vises Oetker.dk ikke korrekt. Hvis du ønsker at fortsætte i Internet Explorer, kan der forekomme fejl på siden. Vi anbefaler at du i stedet for bruger et af følgende programmer: