Flag
Vanilje
Forskellen på vanilje og vanillin

Der findes mange forskellige typer vaniljeprodukter og det kan måske skabe lidt forvirring. I nogle lande kan man købe både vaniljesukker og vanillinsukker og selvom navnene ligger tæt op ad hinanden, indeholder de 2 produkter helt forskellige ting. I Danmark er vaniljesukker dog det mest udbredte. Herunder går vi mere i dybden om hvad forskellen på vanilje og vanillin er.

Hvad er vanillin?

Vanillin er navnet for det primære aromastof der findes i vaniljestangen og er den smag vi hovedsagligt forbinder med vanilje. Hvis du anvender kornene fra en vaniljestang til at smagssætte en ret, så bruger du naturlig vanilje. Vaniillin kan også skabes kunstigt, og står der på et produkt "vanillin", kan du regne med at det er det kemiske stof der er brugt. Vanillins kemiske betegnelse er C8H8O3.

Da det kun er muligt at dyrke vaniljeplanter under helt særlige vilkår, og mængden der bliver produceret ikke er nok til at dække efterspørgslen, bliver aromastoffet vanillin fremstillet syntetisk. Det er måske lidt forvirrende at den kunstige aroma går under samme navn som det naturligt forekommende stof i vaniljestangen, men sådan er det nu engang. Den kunstige aroma, som på ingen måde er ringere end den naturlige vanilje, bruges i fødevarer, kosmetik og medicinalindustrien, og anses for at være uskadelig for helbredet.

Sukker med naturlig vanilje har en lysebrun eller gylden farve ofte med sorte stykker af vanilje pga. vaniljestængerne, derimod er vanillinsukker kridhvidt. Naturligt vaniljesukker indeholder vaniljestang og er derfor dyrere at fremstille end vanillinsukker. Vaniljesukker og vanillinsukker passer begge til bagning og øvrig madlavning.

Vaniljesmag og naturlig vaniljesmag

Når man laver produkter med vanilje skelnes der imellem vaniljearoma og naturlig vaniljearoma/ekstrakt.

Vaniljesmag er ikke et juridisk beskyttet term. Det er som regel vaniljearoma fremstillet i en kemisk proces. Når et produkt indeholder naturlig vaniljesmag, skal mindst 95% af den aromagivende bestanddel stamme fra en vaniljestang.

Du kan her finde information om vaniljens historie, samt dyrkning og høst af vaniljeplanten.