Hveder med nem surdej

(0)
5 1 5
Bedøm opskriften Tak for din bedømmelse
    (Ikke min smag)
    (Okay)
    (God)
    (Super)
    (Fantastisk)

Til store bededag spiser vi varme hveder, og hvorfor ikke prøve at bage dem selv? Prøv denne opskrift på saftige hveder med den nemmeste surdej.

12 stk.

nem 30 Minutter

Hveder er søde, bløde boller med en dejlig smag af kardemomme. Traditionen tro spises hveder aftenen inden store bededag, gerne ristet og med et tykt lag smør. Hvederne her er bagt med en tørret surdej, så besværret med at holde en surdej i live undgås. Surdejen i denne opskrift gør ikke hvederne syrlige, bare super saftige og lækre.

Ingredienser

Ingredienser

til opskriften Hveder med nem surdej

Redskaber:

standmixer
bradepande; 20 x 30 cm eller lidt større

Dej:

550 g hvedemel (gerne med proteinindhold på mindst 12 g pr. 100 g)
1 pose Dr. Oetker Surdej
1 tsk. groft salt
3 spsk. sukker
1 spsk. stødt kardemomme
2 ½ dl lun mælk
2 æg str. M/L
50 g blødt smør

Tilberedning

Tilberedning

1

Dej

Bland mel, indholdet fra en pose Surdej, salt, sukker og kardemomme. Tilsæt mælk, æg og smør og ælt dejen godt i 10 minutter i en standmixer, indtil den er blank og smidig. Dæk skålen til og lad dejen hæve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.

Den lange æltetid er vigtig for at aktivere glutnet i melet, hvilket påvirker bollernes struktur. Det er helt klart nemmest at ælte dejen på en standmixer, når den skal æltes i så lang tid. Alternativt så kan man prøve at ælte dejen med en kombination af en håndmixer med dejkroge og håndkraft.

2

Formning

Beklæd en bradepande på ca. 20x30 cm med bagepapir - hvis bagepapiret gøres vådt og vrides op som en klud, bliver det blødt og er nemt at få helt ud i bradepandens hjørner.

Del dejen i 12 lige store stykker og rul dejen stramt til runde boller, tril bollerne under en hul hånd og brug siden af hånden til at forme bollen. Sæt bollerne med 1-2 cm afstand i bradepanden. Dæk til med husholdningsfilm eller et fugtigt viskestykke og lad hvederne efterhæve i ca. 45 minutter et lunt sted.

3

Afbagning

Tænd ovnen på 220 °C traditionel varme det sidste kvarter af hævetiden.

Bag hvederne i 12-15 minutter i nederste tredjedel af ovnen, de skal være godt brune og gennembagte. 

Løft forsigt hvederne ud af formen, brug kanterne af bagepapiret til at løfte hvederne ud. Læg dem på en rist og lad dem køle helt af under et tørt viskestykke. Viskestykket gør at hvederne forbliver bløde og lækre imens de køler af.

Bagetid: 12 - 15 minutter

Tips

Hvis muligt så brug hvedemel med et proteinindhold på 12 g pr. 100 g, dette gør at bollerne får en bedre konsistens og bliver mere luftige, når dejen bliver æltet længe. Du kan se på pakken med mel hvor meget protein der er pr. 100 g.

Hveder flækkes og lunes på Store Bededagsaften. De skal have 5 minutter i en 200 °C varm ovn. Så er de sprøde udenpå og bløde indeni.

Hveder er fryseegnede i op til 6 måneder. 

Næringsindhold til opskriften Hveder med nem surdej

Per Portion / Styk Per 100 g / ml
Energi 1001 kJ
239 kcal
1122 kJ
268 kcal
Fedt 5.34 g 6.00 g
Kulhydrat 32.68 g 36.72 g
Protein 7.42 g 8.34 g
Cookie tracking samtykke

Vi bliver glade hvis du accepterer, at vi og vores partnere bruger cookies og lignende teknologier til at forstå, hvordan du bruger vores hjemmeside. Dette giver os mulighed for bedre at forstå din brugeradfærd og tilpasse vores website i overensstemmelse hermed. Desuden vil vi og vores partnere gerne bruge disse data til personaliserede tilbud på deres platforme. Hvis du accepterer dette, skal du klikke på "Enig". Dit samtykke omfatter også udtrykkeligt en mulig dataoverførsel til USA i henhold til artikel 49 i GDPR. Se vores fortrolighedspolitik for detaljerede oplysninger, her kan du også finde flere oplysninger om dataoverførsler til teknologiudbydere og partnere i USA.  Du kan til enhver tid skifte mening.

Nødvendige funktioner

Vi har brug for disse cookies og lignende teknologier for at muliggøre de grundlæggende funktioner på vores website. Dette inkluderer f.eks. lagring af disse indstillinger. Dette er strengt nødvendigt, så du kan ikke slå dette fra.

Altid aktiv
Analytics og personalisering

Derudover vil vi gerne lære mere om, hvordan du bruger vores website for at optimere det for dig og andre brugere. Til dette formål bruger vi cookies og lignende teknologier, der kortlægger brugeradfærd og dermed hjælper os med at forbedre vores tilbud til dig.

Vi bruger også teknologiudbydere, der kan behandle dine data i USA. I dette tilfælde er der en potentiel risiko for, at amerikanske sikkerhedstjenester kan få adgang til dine data i stor skala og uden forudgående varsel, og at du muligvis ikke er i stand til at anlægge effektive retssager mod dette i USA.

 

Ja

nej

(Re-)Marketing / datadeling med tredjepart

For at sikre, at vi kan skræddersy vores marketingkampagner til dine behov, indsamler vi hvordan du kommer til vores website, og hvordan du interagerer med vores reklamer. Dette hjælper os med at gøre ikke kun vores annoncer, men også vores indhold endnu bedre for dig. Vores marketingpartnere bruger også disse oplysninger til deres egne formål, f.eks. for at personalisere din konto eller profil på deres platform.

Vi samarbejder også med partnere, der kan behandle dine data i USA. I dette tilfælde er der en potentiel risiko for, at amerikanske sikkerhedstjenester kan få adgang til dine data i stor skala og uden forudgående varsel, og at du muligvis ikke er i stand til at anlægge effektive retssager mod dette i USA.
 

Ja

nej

Oetker.dk understøtter ikke Internet Explorer

Du bruger Internet Explorer, som desværre er forældet. Derfor vises Oetker.dk ikke korrekt. Hvis du ønsker at fortsætte i Internet Explorer, kan der forekomme fejl på siden. Vi anbefaler at du i stedet for bruger et af følgende programmer: