Flag
Vanilje

Vaniljeekstrakt

Vaniljeekstrakt  finder du i bageafdelingen i supermarkedet og det bruges til at smagssætte alle slags opskrifter. Men indeholder flaskerne virkelig ekstrakt af ægte vanilje? I hvilke opskrifter kan vaniljeekstrakt bruges? Og kan man selv lave vaniljeeekstrakt

Hvad er vaniljeekstrakt?

Vaniljeekstrakt er udvundet fra vaniljestænger. Da det er udvundet fra selve vaniljestangen, indeholder det de naturlig aromakomponenter af vanilje – i en meget koncentreret form. Vaniljearoma derimod er kunstigt fremstillet, og har derfor en lidt anden smag en vaniljeekstrakt, men kan ellers bruges til de samme ting. Vaniljearoma blev tidligere kaldt for vaniljeessens. Denne betegnelse blev afskaffet, for at undgå forvirring, da flere troede at vaniljeessens var det samme som den naturligt fremstillede vaniljeekstrakt. Derfor kaldes den lille flaske med den syntetisk fremstillet vanilje nu for vaniljearoma.

Hvad bruger man vaniljeekstrakt til?

Vaniljeekstrakt kan bruges til en masse forskellige slags opskrifter fra det søde køkken, som fx kage, småkager, desserter og special kaffe. Vaniljeekstrakt er også god i hjemmelavet is, hjemmelavet islagkage samt i marmelade og syltetøj, der kan nyde godt af en diskret vaniljesmag. Skal du lave en sauce i det salte køkken? Prøv at tilsætte en teskefuld vaniljeekstrakt for at fremhæve smagen. 


Alternativer til vaniljeekstrakt

Man kan nemt erstatte vaniljeekstrakt med andre typer vaniljeprodukter. Vær dog opmærksom på at de forskelige vaniljeprodukter har lidt forskellig smag og Dr. Oetkers opskrifter er udviklet og testbagt med det der er angivet i opskriften. Men hvis du nu er løbet tør for vaniljeekstrakt, så prøv at bruge den samme mængde vaniljearoma  i stedet eller prøv at bruge 1 tsk. vaniljepasta i stedet for 1 tsk. ekstrakt, vær dog opmærksom på at du her vil få vaniljekorn med, hvorimod de fleste ekstrakter er uden korn. Hvis du er mere til vaniljesukker, så kan du også prøve at erstatte 1 tsk. ekstrakt med ca. 2 tsk. vaniljesukker.

 

Vaniljeekstrakt uden alkohol

Med et par få undtagelser, er de fleste typer af vaniljeekstrakt lavet med alkohol, som bruges til at udvinde vaniljen med. Men længere nede på siden finder du vores opskrift på hjemmelavet vaniljeekstrakt uden alkohol. 

Køb og opbevaring af vaniljeekstrakt

Vaniljeekstrakt kan findes i bage- og dekorationsafdelingen i velassorterede supermarked. Opbevar de købte flasker med vaniljeekstrakt mørkt og ved stuetemperatur.

Hjemmelavet vaniljeekstrakt uden alkohol

Hvis du foretrækker at lave vaniljeekstrakt selv, har vi her lavet en opskrift der er nem at gå til. Se videoen og lær, hvordan man gør.

Ingredienser til ca. 50 ml. vaniljeekstrakt.

  • 2 vaniljestænger
  • 50 g sukker
  • 100 ml vand

 

Fremgangsmetode:

  1. Snit vaniljestængerne på langs og skrab kornene ud.
  2. Varm langsomt sukkeret op på en pande, indtil det bliver gyldent brunt. Tilsæt vand, vaniljekorn og –stænger, og lad det simre på lav varme i 5-7 minutter. Fjern vaniljestængerne.
  3. Hæld vaniljeekstrakten over i en steril beholder, forsegl den og lad den afkøle.

 

Afkølet vaniljeekstrakt, som opbevares køligt og mørkt i en lukket beholder, kan holde sig i flere uger. Vigtigt: Brug altid en ren ske, når du arbejder med vaniljeekstrakt, så bakterier holdes ude af beholderen.

2 af 2 resultater set