Flag
Filtre
OPSKRIFTER
Alt om den lækre cheesecake! Opskrifter, inspiration og tips

Mangler du inspiration til din næste cheesecake? Her finder du tips, tricks og de lækreste opskrifter fra blandt andet Liv Martine.

1
2
3
4
5
6
7

Cheesecakes

35 resultater

Cheesecake er blevet utrolig populær, og flere og flere danskere kaster sig ud i cheesecake opskrifter og nyder at sætte gaflen i den.

Det fantastiske ved cheesecakes er, at de både kan fungere som dessert og som kage til kaffen. Et andet stort plus ved cheesecakes er, at de faktisk har godt af at stå på køl natten over og trække.

Du kan derfor med fordel forberede din cheesecake i god tid, og cheesecakes er således velegnede at servere til gæster.

Kært barn har mange navne, og cheesecakes er også kendt under navne som ostekage, ostelagkage eller flødeostekage. De senere år har navnet cheesecake dog vundet indpas, og kagen findes i dag i mange forskellige versioner hvor den bages og ikke bages (såkaldt no bake cheesecake), med forskellige bunde og forskellige smage.


Det helt essentielle ved en cheesecake ligger i lagene. En cheesecake opskrift kan have et eller flere lag - dog typisk 2 eller 3 - hvor det nederste lag, altså bunden, kan bestå af en bagt sukkerkage eller være ubagt bestående af knuste kiks, cookies eller småkager og smeltet smør.

Det næste lag består af en blanding af flødeost, fx Philadelphia, eller friskost, såsom Buko Naturel ost, ricotta eller mascarpone samt sukker, fx flormelis eller rørsukker og evt. også æg.

Hvis man vil bage en 4-lags cheesecake kan man vælge at lave et lag mousse og tilsætte sin yndlingssmag. I dag findes der mange smagsvarianter af cheesecakes som for eksempel citron, lime, hindbær, blåbær, Oreo kiks samt chokolade. Med et ekstra lag mousse kan man fx brække Oreo kiks i små stykker og vende dem i moussen.

En cheesecake sluttes typisk af med et lag gelé, hvor der også er rig mulighed for at bruge forskellige smage fra frugt og bær.

Picture -

Tips og tricks

Her får du vores bedste tips og tricks og svar på ofte stillede spørgsmål når du laver cheesecakes.

Kan cheesecaken laves dagen før?

En cheesecake har faktisk rigtig godt af at stå på køl natten over og sætte sig. Du kan derfor med fordel lave cheesecaken dagen før servering. Husk at en cheesecake skal på køl efter hvert lag, så den sætter sig og lagene ikke blandes sammen. Cheesecakes kan derfor godt være tidskrævende at lave, men efter vores mening er det bestemt al umagen værd.

Skal en cheesecake bages?

Oftest er cheesecakes no-bake, dvs. at de typisk ikke bages men derimod skal stå på køl over nogle timer for at sætte sig. Men i nogle tilfælde kan det give et bedre resultat at bage nogle af lagene. 

Nogle cheesecake-opskrifter består af et lag rørt kagedej, det kunne fx være et lag med brownie, som i vores lækre opskrift på Triple Heart Attack Cheesecake. Her skal cheesecaken bages i ovnen. Du skal blot være opmærksom på at mousser og geléer, som en cheesecake jo typisk også består af, løber ud hvis de bages. Hvis cheesecaken skal bages skal det derfor altid ske før mousse og gelé bliver lagt på kagen.


Kan en cheesecake fryses?

En cheesecake kan godt fryses, men den smager selvfølgelig bedst når den er frisk. Du skal være opmærksom på at konsistensen kan ændre sig en smule ved nedfrysning, og ostelaget kan krystallisere eller blive grynet. Du skal regne med at det tager ca. et døgn at tø cheesecaken op i køleskabet eller et par timer på køkkenbordet.

Hvordan skal cheesecakes opbevares?

En cheesecake skal opbevares på køl skal dækkes helt til. Hvis den ikke bliver tildækket, kan cheesecaken tage smag af stærkt krydrede eller utildækkede varer fra køleskabet.

Hvad er holdbarheden på cheesecakes?

En cheesecake kan oftest holde sig omkring 3 dage i køleskabet. 

Det er også muligt at fryse cheesecakes, du skal blot være opmærksom på at konsistensen kan ændre sig en smule. Til optøning skal du regne med at det tager ca. et døgn i køleskabet eller et par timer på køkkenbordet.

Temperer dine ingredienser

Ligesom ved alt andet bagning er det vigtigt, at køleprodukter er tempererede når du bruger dem til din cheesecake. Husk derfor at afmåle smør, mælk, flødeost mm. nogle timer før du skal i gang med cheesecaken og lad det stå på køkkenbordet. Når du laver cheesecake med tempererede køleprodukter får du en meget mere luftig creamcheese, mousse mm. når du pisker den og dermed et bedre bageresultat.

Dosering og brug af husblas

Der er mange faktorer der har indvirkning på doseringen af husblas, og det er derfor svært at sige noget generelt. Når du bager cheesecakes skal der ofte husblas i creamcheese laget, og til geléen er husblas en nødvendig ingrediens for at få den til at stivne. 

En tommelfingerregel til dosering af husblas er 1 blad husblas til 1 dl væske. 

Start altid med at lægge husblas i blød i vand i ca. 10 min. Klem husblassen forsigtigt for vand når du tager dem op og smelt den enten over vandbad eller i en varm væske. For at undgå klumper og trevler når du anvender husblas er det vigtigt at husblas-blandingen ikke udsættes for store temperaturforskelle. Lad derfor den smeltede husblas-blanding køle ned til stuetemperatur inden den blandes i en anden masse. 

Du kan læse mere om vores tips til når du bruger husblas her.

Lav din egen opskrift på cheesecake

Du kan lave din helt egen cheesecake med alle dine yndlingssmage

En cheesecake består typisk af min. 3 lag, og der er derfor rig mulighed for at eksperimentere med forskellige variationer af smage og finde præcis din yndlingsvariant. Derfor giver vi her nogle overordnede retningslinjer til dosering af husblas i cheesecakes og gode tips til smagsvariationer i cheesecakes. Vi tager udgangspunkt i de tre mest klassiske lag i en cheesecake: Bunden, cream cheese og geléen. Hvis du vil kaste dig ud i en cheesecake i 4 lag eller mere skal du endelig ikke lade dig begrænse. En mulighed kunne fx være et lag med mousse.

Den gode bund

En cheesecake bund består typisk af kiks og smeltet smør. Hvis du vælger at bage bunden bliver den mere crispy og knasende i den ellers bløde ostekage. Smeltet smør gør at bunden af cheesecaken hænger sammen og er let at samle. Det er derfor en nødvendig ingrediens. Men derudover er der mange muligheder for variationer af cheesecake bunde, og du kan tilsætte lige præcis dine yndlings-småkager, -kiks, -cookies eller nødder og mandler til din personlige cheesecake-bund.

Den mest klassiske bund består af knuste digestive kiks og smeltet smør. Hvis du er vild med karamel kan du med fordel tilsætte små karameltern til bunden, som vi fx gør i denne opskrift på  Rabarber Cheesecake udviklet af Liv Martine. Du kan også variere bunden ved at bruge fx pistacienødder eller mandler. Hvis du er vild med Oreos kan disse også knuses og bruges til cheesecake bunden, ligesom knuste grahamskiks også sagtens kan blandes med smeltet smør og bruges til bunden. I vores opskrift på Cheesecake med pære er bunden fx en variation af havrekiks og pistacienødder.

Cheesecake-bunden kan også bestå af en bagt sukkerkage.

Vær ikke bange for at eksperimentere med forskellige smagsvariationer i din cheesecake bund. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Den bløde creamcheese

Cream cheese er et obligatorisk lag i en cheesecake, da det er her osten kommer ind i billedet. Grundelementerne i en cream cheese er typisk flødeost eller mascarpone pisket sammen med en form for sukker, fx flormelis eller rørsukker og oftest også en smule vanilje. Derudover bør der tilsættes en smag til ostelaget, og her er der mange muligheder. Citrusfrugter giver en frisk og let syrlig smag til cream cheesen. Du kan fx bruge saft eller revet skal fra citron og lime eller vores Naturlige Citronekstrakt. En anden mulighed er også at tilsætte saft fra frugt og bær, fx passionsfrugt eller hindbær. Du kan også blande stykker af frugt eller chokolade i din cream cheese.

Hvis du vælger at anvende saft/væske i ostelaget bør du også tilsætte husblas for at laget stivner og står skarpt i kagen. Vi anbefaler at varme væsken fra smagsgiverne, altså citron-, appelsinsaften e.lign. i en gryde og smelte husblassen i den opvarmede væske. På den måde undgår du trevler i din cream cheese. En vejledende dosering til husblas i en cream cheese-blanding er ca. 1 blad per 1 dl væske. Husk at lade den opvarmede væske med husblas køle af inden du blander den i flødeost-sukker-blandingen. For at få en ekstra blød cream cheese kan du også piske lidt fløde til en let flødeskum og forsigtigt vende det i flødeostblandingen helt til sidst. Det forudsætter dog også at der anvendes husblas for at cream cheesen ikke løber ud.


Den flotte gelé

Geléen er prikken over i'et på din cheesecake. Den skal helst være helt klar og gennemsigtig i en flot farve og være jævnt fordelt på toppen af kagen. Til geléen er der også masser af muligheder for at tilsætte favoritsmagen; vi anbefaler blot at smagssammensætningen passer til smagen i ostelaget. Mulige smagsvarianter til geléen er blandt andet citrusfrugter som lime, citron og appelsin, eller anden saft fra frugt og bær.

Husblas er en nødvendig ingrediens for at få geléen til at stivne. En tommelfingerregel til doseringen er 1 blad husblas per 1 dl væske. Det kan være svært at få en skarp farve frem i din gelé alt afhængigt af hvilke frugter og bær du anvender. Hvis du ønsker en ekstra skarp farve kan du tilsætte en smule konditorfarve fx gul konditorfarve til gelé af citron, rød konditorfarve til gelé af hindbær eller jordbær osv.

Du kan også lege med farver i din gelé. Når du har hældt geléen over kagen kan du tilsættes nogle dråber konditorfarve og forsigtigt fordele farven på geléen med en tandstik. På den måde får din gelé et marmoreret look. En anden mulighed for at gøre geléen til noget helt særligt er at lægge hele eller halve bær, afhængigt af størrelsen, oven på kagen inden du hælder geléen over. Når geléen skal hældes over kagen er det vigtigt at det bliver gjort nænsomt så cream cheese og gelé ikke bliver blandet sammen til en grumset masse. Vi anbefaler at hælde geléen over en ske, der vender med buen opad. På den måde undgår du at gelé-strålen rammer ostelaget for hårdt, og du undgår også luftbobler i geléen.

 

Pynt på cheesecaken

Vi mener at en cheesecake med en skarp gelé er flot i sig selv og sagtens kan serveres som den er. Men der er også rig mulighed for at pynte cheesecaken når geléen er stivnet. Det kunne fx være med krystalliseret chokolade, marengs eller kunstige kaviar, som på vores Rabarber Cheesecake, eller med spiselige koraller som på vores Karamel Cheesecake.