Flag

Kløbenboller

about 10 - 12 stk.
Middelsvær
155 minutter
En saftig og blød bolle spækket med tørret frugt og nødder og drysset med sprøde mandler.
Kløbenboller eller bare kløben er en traditionel bolle fyldt med tørret frugt som kandiseret appelsin, cocktailbær, sukat og korender - en form for mini rosin. Bollen er ikke så udbredt som den har været, men du kan stadig finde den hos flere bagere, eller endnu bedre bage den selv! Denne opskrif...
Ingredienser
Tilberedning
Picture -
Picture -
BEDØM DENNE OPSKRIFT
Hvad synes du om denne opskrift?

Relaterede opskrifter

Picture - Hero image
Redskaber
Redskaber
standmixer

Ingredienser

Bløddej
2 ¼ dlletmælk
75 gsmør
500 ghvedemel
60 gsukker
1 tsk.Dr. Oetker Vaniljesukker med bourbon vanilje
10 gfint salt
1 poseDr. Oetker Tørret Surdej
1æg str. M/L
Fyld
1æg str. M/L
50 gDr. Oetker Appelsinskal
50 gDr. Oetker Sukat
50 gDr. Oetker Blandede Cocktailbær hakket i mindre stykker
40 gDr. Oetker Korender
Dr. Oetker Mandelflager til drys

Se produkter

Picture - Dr. Oetker Vaniljesukker med bourbon vanilje
Picture - Dr. Oetker Tørret Surdej
Picture - Dr. Oetker Appelsinskal
Picture - Dr. Oetker Sukat
Picture - Dr. Oetker Blandede Cocktailbær hakket i mindre stykker
Picture - Dr. Oetker Korender
Picture - Dr. Oetker Mandelflager til drys
1

Bløddej

2 ¼ dlletmælk
75 gsmør
500 ghvedemel
60 gsukker
1 tsk.Dr. Oetker Vaniljesukker med bourbon vanilje
10 gfint salt
1 poseDr. Oetker Tørret Surdej
1æg str. M/L

Varm mælk og smør op til smørret er smeltet og blandingen er lillefingervarm.

Kom mel, sukker, vaniljesukker, salt og indholdet fra en pose Surdej i en skål. Tilsæt mælkeblandingen og æg. Ælt dejen ved lav hastighed i en standmixer til alt er blandet. Ælt derefter ved mellem til høj hastighed i 6-8 minutter til dejen er blød og smidig og slår ind mod skålens sider. 

Hæld dejen ud på køkkenbordet og stram den op til en rund kugle, dæk til med plastfolie og lad hæve et lunt sted i 1 time.

2

Formning og afbagning

Picture - Kløbenboller web step1
Picture - Kløbenboller web step
1æg str. M/L
50 gDr. Oetker Appelsinskal
50 gDr. Oetker Sukat
50 gDr. Oetker Blandede Cocktailbær hakket i mindre stykker
40 gDr. Oetker Korender
Dr. Oetker Mandelflager til drys

Kom dejen ud på bordet og tryk en fordybning i dejen. Slå ægget ud i fordybningen og kom appelsinskal, sukat, hakket cocktailbær og korender over. 

Tag en skarp dejspartel eller en kniv og hak dejen i små stykker, imens frugten og æg blandes godt ind i dejen, men så den stadig består af mange små dejstykker. Dejen skal altså ikke æltes til en ensartet kugle, den skal være uensartet og rustik.

Del dejen i 10-12 portioner og fordel dem på 2 bageplader med bagepapir. Dette gøres nemmest ved at bruge dejskraberen eller kniven som en spartel og bruge den til at løfte portionerne. Drys med mandelflager.

Dæk bollerne til med plastfolie eller et fugtigt viskestykke og lad dem efterhæve i ca. 45 minutter.

Tænd ovnen på til 180° varmluft, det sidste kvarter af hævetiden.

Bag bollerne i 12-15 minutter, til de er lysebrune og gennembagte, men uden at frugten bliver branket. Lad dem køle af på en rist.

Bagetid: 12 - 15 Minutes


Tip

Denne opskrift bruger et halvt bæger af hver kandiseret frugt. Resten af frugten kan opbevares i en lukket beholder, og holde sig til udløb på produktet. Man kan evt. undlade sukat og bruge et helt bæger (100 g) appelsinskal istedet.