/vanilje/vaniljeplanten

Vanilje: Fra plante til produkt

Hvilke forskellige vaniljesorter findes der? Hvor kommer den vaniljestang man kan købe i supermarkedet fra? Og hvordan bliver vaniljestænger dyrket, høstet og forarbejdet? Lær her alt hvad der er vigtigt at vide om vaniljeplanten, dens blomst og dens frugt.

Vaniljeplanten er en del af orkidéfamilien. Det findes mange forskellige orkidésorter over hele verden, men kun tre bærer den frugt der kan blive til vaniljeprodukter.

1

Den mest populære vaniljeorkidé er Vanilla Planifolia. Det er denne plante der giver os den populære Bourbon vanilje, der blandt andet bruges til at lave vaniljesukker. Kun vanilje høstet på Madagaskar, Comoroerne, Rénuion, Seychellerne og Mauritius må kaldes Bourbon vanilje, men Vanilla Planifolia dyrkes også andre steder i verden.  Planifolia-vaniljestænger har en særlig intens aroma, og en krydret, cremet  og sødlig smag. Bourbonvanilje er for mange den klassiske mag af vanilje, som de kender fra julens risalamande.

2

Den anden vaniljesort hedder Vanilla Tahitensis, og stammer oprindeligt fra Tahiti, men i dag dyrkes mange steder i verden. Planten kaldes ofte polynesisk vanilje, den har tynde stængler, smalle blade og en kort bælg. Vaniljestængerne er saftige og tykke og indeholder mere vand og færre korn. Smagen har flere frugt- og blomsternoter end den klassiske planifolia vanilje, og er god hvis du vil udfordre din smagspalette.

3

Den tredje sort i orkidéfamilien er Vanilla Pompona, som kan gro kæmpe vaniljestængler på op til 28 cm. Pompona vanilje er proppet med vaniljekorn, men smagen i Pompona stænger er knap så aromatisk og koncentreret som de andre sorter. Sorten kaldes også parfumevanilje og har noter af citrus og lakrids. Den bruges hovedsageligt i fødevarer og kosmetik.

Vaniljens oprindelse: Hvor gror den?

Når du står med en vaniljestang i supermarkedet, har den allerede været på en lang rejse. Vaniljeplanter vokser vildt i tropiske regnskove, hvor den gror som en snylteplante op af andre tropiske træer. Den første vaniljeplante blev opdaget i Centralamerika, i Mexico. I dag vokser de fleste vaniljeplanter på Madagaskar og 80% af alle vaniljestænger der høstes, kommer fra ø-nationen der ligger ud fra Afrikas syd-østlige kyst.

Dyrkning af vaniljeplanter

Dyrkningen af vaniljeplanter kræver tålmodighed. Meget få bi-arter bestøver naturligt vaniljeorkidéerne. I vaniljeplantager bruger man derfor håndkraft til kunstigt at bestøve vaniljeblomsterne, så man sikrer at planterne gror vaniljebælge.


Vidste du, at blomsterne på vaniljeorkidéen kun blomstrer hvert 2.-3. år, og at de gul-grønne blomster kun åbner sig i få timer ad gangen? Så det kræver god timing for at bestøve blomsterne netop når de er åbne.

Når vaniljen skal høstes

Når planterne er blevet bestøvet går der ca. 9 måneder, inden de grønne bælge, vaniljestængerne, er klar til at blive høstet. Når de høstes har de en neutral duft og smag, og kræver derfor en længere forarbejdning som du kan læse om her:

Forarbejdning af vanilje: Blanchering, fermentering, tørring

Blanchering

Det første trin er at blanchere de grønne bælge i 60-70 °C varmt vand i 3 minutter. Den høje temperatur gør vaniljestængerne bøjelige og stopper vækstprocessen.

 

Fermentering

Lige efter blancheringen, pakkes vaniljestængerne i varme, uldtæpper. Pakket godt ind i tæpperne vil de inden for 48 timer blive brune og udvikle en sødlig aroma. Det skyldes at stængerne fermenterer/gærer. Det er denne gæring der kickstarter smagsudviklingen i vaniljestangen.

 

Tørring

Vaniljestængerne placeres herefter på måtter eller tæpper, hvor de ligger til tørre i solen i 2-3 timer hver dag i 6 uger. Solen må dog ikke være for intens. For at sikre en succesfuld tørringsproces, bliver stængerne pakket ind i tæpper om natten.

Vaniljestængerne mister op til halvdelen af deres vægt inden for de 6 uger, men beholder deres farve og skønne aroma.

Efter vaniljestængerne har tørret i solen, lægges de til tørring i skyggen, spredt ud over en rist, hvor der kan komme luft igennem. De ansatte på plantagerne sorterer vaniljestængerne i forhold til kvalitet og længde.

 

Smagsudviklingen

Vaniljestængerne opbevares i yderligere 2 måneder i trækasser, hvor de ligger pakket ind i vokspapir. Det er i løbet af denne periode, at de udvikler deres fulde vaniljesmag. Også på dette stadie bliver stængernes kvalitet løbende kontrolleret.

 

6 kg grønne bælge bliver til ca.1 kg af de sorte vaniljestænger som vi kender. Gennem processen fra umoden bælg til moden vaniljestang dannes der i stængerne aromastoffet vanillin, som er den primære smagsgiver i vaniljestangen og udgør ca. 1,2% af en vaniljestang. Ud over vanillin, består vaniljestænger også af, op mod 100, andre aromastoffer.

Cookie tracking samtykke

Vi bliver glade hvis du accepterer, at vi og vores partnere bruger cookies og lignende teknologier til at forstå, hvordan du bruger vores hjemmeside. Dette giver os mulighed for bedre at forstå din brugeradfærd og tilpasse vores website i overensstemmelse hermed. Desuden vil vi og vores partnere gerne bruge disse data til personaliserede tilbud på deres platforme. Hvis du accepterer dette, skal du klikke på "Enig". Se vores fortrolighedspolitik for detaljerede oplysninger. Du kan når som helst ændre mening.

Nødvendige funktioner

Vi har brug for disse cookies og lignende teknologier for at muliggøre de grundlæggende funktioner på vores website. Dette inkluderer f.eks. lagring af disse indstillinger. Dette er strengt nødvendigt, så du kan ikke slå dette fra.

Altid aktiv
Analytics og personalisering

Derudover vil vi gerne lære mere om, hvordan du bruger vores website for at optimere det for dig og andre brugere. Til dette formål bruger vi cookies og lignende teknologier, der kortlægger brugeradfærd og dermed hjælper os med at forbedre vores tilbud til dig.

Ja

nej

(Re-)Marketing / datadeling med tredjepart

For at sikre, at vi kan skræddersy vores marketingkampagner til dine behov, indsamler vi hvordan du kommer til vores website, og hvordan du interagerer med vores reklamer. Dette hjælper os med at gøre ikke kun vores annoncer, men også vores indhold endnu bedre for dig. Vores marketingpartnere bruger også disse oplysninger til deres egne formål, f.eks. for at personalisere din konto eller profil på deres platform.

Ja

nej

Oetker.dk understøtter ikke Internet Explorer

Du bruger Internet Explorer, som desværre er forældet. Derfor vises Oetker.dk ikke korrekt. Hvis du ønsker at fortsætte i Internet Explorer, kan der forekomme fejl på siden. Vi anbefaler at du i stedet for bruger et af følgende programmer: