Rugbrød med nem surdej

(0)
5 1 5
Bedøm opskriften Tak for din bedømmelse
    (Ikke min smag)
    (Okay)
    (God)
    (Super)
    (Fantastisk)

Hjemmebagt surdejsrugbrød er så lækkert! Her får du en lidt nemmere opskrift på et skønt rugbrød bagt med surdej og en masse kerner.

1 brød

for let øvede 35 Minutter

Hjembagt kernerugbrød til frokosten, kan det blive meget bedre? Tilpas rugbrødet med dine yndlings frø og kerner og glæd familien med nybagt brød. Brødet er bagt med Dr. Oetker Surdej, som er en tørret surdej, der gør det meget nemmere at bage lækkert surdejsbrød.

Ingredienser

Ingredienser

til opskriften Rugbrød med nem surdej

Redskaber:

rugbrødsform; 3,3 l (L30 x B11 x H10 cm)
bradepande til bunden af ovnen

Iblødsætning af frø:

150 g solsikkekerner
75 g græskarkerner
3 spsk. chiafrø
2 spsk. sesamfrø
2 dl kogende vand

Kogning af kerner:

100 g skårne rugkerner
2 dl kaffe - færdigbrygget
40 g mørk sirup (ca. 2 spsk.)

Rugbrødsdej:

650 g rugmel (groft)
200 g hvedemel
1 pose Dr. Oetker Surdej
1 ½ spsk. groft salt
6 dl lunkent vand
1 spsk. citronsaft
smør til formen
2 spsk. sesamfrø til formen

Pynt:

2 spsk. rugmel (groft)
2 spsk. koldt vand
1 spsk. solsikkekerner
1 spsk. græskarkerner
1 spsk. chiafrø
1 spsk. sesamfrø

Tilberedning

Tilberedning

1

Iblødsætning af frø

Overhæld kerner og frø med kogende vand. Lad det trække i 30 minutter.

2

Kogning af kerner

Bring de skårne rugkerner og kaffe i kog. Lad det simre under omrøring i 10-15 minutter, til rugkernerne har opsuget al kaffen. Bland siruppen i de varme kerner.

3

Rugbrødsdej

Bland rugmel, hvedemel, indholdet fra en pose Surdej og salt i en stor skål. Tilsæt frø- og kerneblandingerne samt vand og citronsaft, rør dejen godt sammen med en grydeske indtil den er helt samlet.

Smør rugbrødsformen (11 x 30 cm) med lidt smør og drys med sesamfrø. Fyld dejen i formen og glat den med en dejskraber dyppet i vand. Tryk dejen godt ned, så der ikke er nogle lufthuller.

4

Pynt

Bland rugmel og vand sammen, så der ikke er klumper, smør massen over brødet med en dejskraber. Bland alle kernerne sammen. Drys dem jævnt over brødet og tryk dem godt fast.

Dæk rugbrødet til med en opklippet frysepose, sæt den fast rundt om formen med en elastik og lad brødet efterhæve på køkkenbordet i ca. 1 time og 15 minutter. Når der er 8-10 knappenåls store huller i overfladen, er brødet færdighævet og skal bages.

5

Afbagning

Tænd ovnen på 210 °C traditionel varme det sidste kvarter af hævetiden. Varm en lille bradepande i bunden af ovnen op sammen med ovnen. Sæt ovnristen ind i nederste rille.

Sæt rugbrødet ind på ovnristen nederest i ovnen og hæld ½ dl koldt vand ind i bradepanden i bunden af ovnen. Luk ovnlågen og skru ovnen ned på 180 ºC traditionel varme.

Rugbrødet skal bages i ca. 1 time og 20 minutter. Når rugbrødet har bagt de første 10 minutter åbnes lågen kort, så dampen kan lukkes ud. Fortsæt derefter bagetiden.

Tjek evt. brødets kernetemperatur efter en times bagetid. Når rugbrødet er gennembagt, er kernetemperaturen 97-98 °C.

Tag rugbrødet ud af ovnen og dæk det til med et tørt viskestykke. Efter 5 minutters afkøling, vendes rugbrødet ud af formen og pakkes ind i et fugtigt hårdtopvredet viskestykke. 

Lad rugbrødet afkøle helt, gerne til næste dag, før det skæres. 

Bagetid: ca. 80 minutter

Tips

Hvis der i stedet for kaffe bruges vand til rugkernerne, skal der tilsættes 1 ekstra spsk. citronsaft.

Bruges der mindre forme, skal bagetiden justeres. Kernetemperaturen målt midt i brødet er 97-98 °C, når rugbrødet er gennembagt.

Hvis du ikke kan få mørk sirup, så kan du bruge lys, men dit rugbrød vil muligvis få en lidt lysere farve.

Tips til fejlrettelser

Falder brødet sammen på midten under bagningen, er dejen overhævet. Prøv at forkorte hævetiden med 10 minutter næste gang.

Slår skorpen fra eller revner brødet i siden under bagningen, er rugbrødet underhævet. Prøv at lade det hæve længere tid næste gang.

Næringsindhold til opskriften Rugbrød med nem surdej

Per Portion / Styk Per 100 g / ml
Energi 22282 kJ
5322 kcal
988 kJ
236 kcal
Fedt 157.89 g 7.00 g
Kulhydrat 707.35 g 31.35 g
Protein 168.10 g 7.45 g
Cookie tracking samtykke

Vi bliver glade hvis du accepterer, at vi og vores partnere bruger cookies og lignende teknologier til at forstå, hvordan du bruger vores hjemmeside. Dette giver os mulighed for bedre at forstå din brugeradfærd og tilpasse vores website i overensstemmelse hermed. Desuden vil vi og vores partnere gerne bruge disse data til personaliserede tilbud på deres platforme. Hvis du accepterer dette, skal du klikke på "Enig". Dit samtykke omfatter også udtrykkeligt en mulig dataoverførsel til USA i henhold til artikel 49 i GDPR. Se vores fortrolighedspolitik for detaljerede oplysninger, her kan du også finde flere oplysninger om dataoverførsler til teknologiudbydere og partnere i USA.  Du kan til enhver tid skifte mening.

Nødvendige funktioner

Vi har brug for disse cookies og lignende teknologier for at muliggøre de grundlæggende funktioner på vores website. Dette inkluderer f.eks. lagring af disse indstillinger. Dette er strengt nødvendigt, så du kan ikke slå dette fra.

Altid aktiv
Analytics og personalisering

Derudover vil vi gerne lære mere om, hvordan du bruger vores website for at optimere det for dig og andre brugere. Til dette formål bruger vi cookies og lignende teknologier, der kortlægger brugeradfærd og dermed hjælper os med at forbedre vores tilbud til dig.

Vi bruger også teknologiudbydere, der kan behandle dine data i USA. I dette tilfælde er der en potentiel risiko for, at amerikanske sikkerhedstjenester kan få adgang til dine data i stor skala og uden forudgående varsel, og at du muligvis ikke er i stand til at anlægge effektive retssager mod dette i USA.

 

Ja

nej

(Re-)Marketing / datadeling med tredjepart

For at sikre, at vi kan skræddersy vores marketingkampagner til dine behov, indsamler vi hvordan du kommer til vores website, og hvordan du interagerer med vores reklamer. Dette hjælper os med at gøre ikke kun vores annoncer, men også vores indhold endnu bedre for dig. Vores marketingpartnere bruger også disse oplysninger til deres egne formål, f.eks. for at personalisere din konto eller profil på deres platform.

Vi samarbejder også med partnere, der kan behandle dine data i USA. I dette tilfælde er der en potentiel risiko for, at amerikanske sikkerhedstjenester kan få adgang til dine data i stor skala og uden forudgående varsel, og at du muligvis ikke er i stand til at anlægge effektive retssager mod dette i USA.
 

Ja

nej

Oetker.dk understøtter ikke Internet Explorer

Du bruger Internet Explorer, som desværre er forældet. Derfor vises Oetker.dk ikke korrekt. Hvis du ønsker at fortsætte i Internet Explorer, kan der forekomme fejl på siden. Vi anbefaler at du i stedet for bruger et af følgende programmer: