Vaniljesukker

Mon ikke der står en bøtte vaniljesukker i de fleste hjem? Det tror vi! Men hvad indeholder bøtterne egentlig? Og hvilke opskrifter er vaniljesukker god i? Vi går i dybden med vaniljesukker og deler opskrifter på både hjemmelavet vaniljesukker og hjemmelavet vaniljesalt til dem der er friske på at eksperimentere lidt.

Hvad er vaniljesukker?

I bagning refererer ordet vaniljesukker til sukker, som er smagssat med en blanding af finmalede vaniljestænger og/eller vaniljearoma, som kan være enten naturlig eller syntetisk fremstillet.

Vær dog opmærksom på, at vaniljesukker ikke er det samme som vanillinsukker. Klik her for at lære mere om forskellen mellem vanilje og vanillin.

Hvad er Bourbon vaniljesukker og hvad kan man bruge vaniljesukker til?

Bourbon vaniljesukker er en vaniljesukker baseret på Bourbon vaniljestænger, og må kun kaldes “Bourbon vaniljesukker”, hvis det er fremstillet med vanilje fra Bourbon-øerne, dvs. Madagaskar, Comorerne, Réunion, Seychellerne eller Mauritius.

Vaniljesukket bliver hovedsageligt brugt i bagværk. Simple bradepandekager og desserter er ofte tilsat vaniljesukker. Vaniljesukker giver også en dejlig smag til flødeskum eller creme fraiche, fx serveret til en kage eller tærte.

Smagen og duften af vanilje spreder sig nemt i huset og lokker hurtigt alle småkageelskere ud i køkkenet – specielt når kageproduktionen op til jul er på sit højeste. Vaniljesukker kan desuden drysses på toppen af kager efter smag.

Dr. Oetkers produktsortiment indeholder 2 smagfulde typer vaniljesukker – den klassiske Vaniljesukker med Bourbon Vanilje samt den nyere Økologisk Vaniljesukker. Vælg din favorit. 

Alternativer til vaniljesukker

Du kan erstatte vaniljesukker med de fleste vaniljeprodukter, det kan ændre smagen lidt, da vaniljeprodukterne smager lidt forskelligt. Vaniljesukker er ofte ikke så kraftig i smagen som vaniljeekstrakt-, aroma og –pasta, så brug lidt mindre af disse produkter og husk at tilsætte lidt ekstra sukker, da disse produkter oftest ikke er søde ligesom vaniljesukker. 

Du kan også nemt lave din egen vaniljesukker, bare køb et par vaniljestænger. Kornene kan nemt og hurtigt skrabes ud af stængerne og bruges til hjemmelavet vaniljesukker. Opskriften finder du længere nede på siden.

Køb og opbevaring af vaniljesukker

Vaniljesukker kan købes i bage- og dekorationsafdelingen i de fleste supermarkeder. Det sælges i praktiske bøtter à 100-140 g. Forlæng holdbarheden ved at opbevare din vaniljesukker ved stuetemperatur et tørt sted. Vær opmærksom på at nogle mærker af vaniljesukker indeholder et såkaldt "antiklumpningsmiddel" i form af kartoffelstivelse. Vil du gerne undgå dette kan du købe et produkt af højere kvalitet uden antiklumpningsmiddel, dog kan du opleve at vaniljesukkeret klumper hvis det får fugt. Det er dog nemt at knuse klumperne igen med en ske eller ved at ryste beholderen hvis det skulle være nødvendigt.

Hjemmelavet vaniljesukker – her er opskriften

Det eneste du behøver for at lave hjemmelavet vaniljesukker er vaniljestænger og sukker. Se med i videoen nedenfor, hvor vi viser dig hvordan man laver hjemmelavet vaniljesukker.

 

Ingredienser til ca. 200 g vaniljesukker:

  • 2 vaniljestænger (evt. blot tomme stænger du har i rest fra noget andet)
  • 200 g sukker

 

Fremgangsmetode:

  1. Skær vaniljestængerne over på langs og skrab kornene ud.
  2. Bland vaniljekornene godt med sukkeret i en skål. Hæld derefter sukkeret over i et glas med låg, sammen med vaniljestængerne. Stil glasset et køligt, mørkt sted i mindst 2 uger, for at lade den skønne vaniljesmag trække ud i sukkeret.

 

Tip: Så snart glasset med vaniljesukker er tomt, så fyld det op igen med sukker, og lad det suge vaniljesmag til sig i en uges tid. Det kan du blive ved med at gøre, indtil de sorte vaniljestænger blegner.

Sukker kan også udskiftes med salt. Vaniljesalt er perfekt til marinader og dressinger til salater. Nysgerrig? Lad os vise dig hvordan man gør i denne video.

 

Ingredienser til 100 g vaniljesalt:

  • 2 vaniljestænger
  • 100 g havsalt

 

Fremgangsmetode:

  1. Skær vaniljestængerne over på langs og skrab kornene ud.
  2. Bland vaniljekorn og salt grundigt sammen i en skål. Hæld saltet over i et glas sammen med vaniljestængerne. Lad glasset stå i mindst 2 uger, for at lade vaniljearomaerne trække ud i saltet.

 

Både vaniljesukker- og salt kan holde sig i mange uger i et rent glas med låg. Opbevar glasset i et mørkt og koldt køkkenskab.

Opskrifter med vaniljesukker

Lige meget om du selv laver dit vaniljesukker, eller om du køber det i supermarkedet, er vaniljesukker anvendeligt i utrolig mange opskrifter. Her finder du et udvalg af vores yndlingsopskrifter med vaniljesukker.

Vaniljens lange rejse:

Lær alt om vaniljens historie.

Læs mere her
Cookie tracking samtykke

Vi bliver glade hvis du accepterer, at vi og vores partnere bruger cookies og lignende teknologier til at forstå, hvordan du bruger vores hjemmeside. Dette giver os mulighed for bedre at forstå din brugeradfærd og tilpasse vores website i overensstemmelse hermed. Desuden vil vi og vores partnere gerne bruge disse data til personaliserede tilbud på deres platforme. Hvis du accepterer dette, skal du klikke på "Enig". Se vores fortrolighedspolitik for detaljerede oplysninger. Du kan når som helst ændre mening.

Nødvendige funktioner

Vi har brug for disse cookies og lignende teknologier for at muliggøre de grundlæggende funktioner på vores website. Dette inkluderer f.eks. lagring af disse indstillinger. Dette er strengt nødvendigt, så du kan ikke slå dette fra.

Altid aktiv
Analytics og personalisering

Derudover vil vi gerne lære mere om, hvordan du bruger vores website for at optimere det for dig og andre brugere. Til dette formål bruger vi cookies og lignende teknologier, der kortlægger brugeradfærd og dermed hjælper os med at forbedre vores tilbud til dig.

Ja

nej

(Re-)Marketing / datadeling med tredjepart

For at sikre, at vi kan skræddersy vores marketingkampagner til dine behov, indsamler vi hvordan du kommer til vores website, og hvordan du interagerer med vores reklamer. Dette hjælper os med at gøre ikke kun vores annoncer, men også vores indhold endnu bedre for dig. Vores marketingpartnere bruger også disse oplysninger til deres egne formål, f.eks. for at personalisere din konto eller profil på deres platform.

Ja

nej

Oetker.dk understøtter ikke Internet Explorer

Du bruger Internet Explorer, som desværre er forældet. Derfor vises Oetker.dk ikke korrekt. Hvis du ønsker at fortsætte i Internet Explorer, kan der forekomme fejl på siden. Vi anbefaler at du i stedet for bruger et af følgende programmer: