Forskellen på vanilje og vanillin

Der findes mange forskellige typer vaniljeprodukter og det kan måske skabe lidt forvirring. I nogle lande kan man købe både vaniljesukker og vanillinsukker og selvom navnene ligger tæt op ad hinanden, indeholder de 2 produkter helt forskellige ting. I Danmark er vaniljesukker dog det mest udbredte. Herunder går vi mere i dybden om hvad forskellen på vanilje og vanillin er.

Hvad er vanillin?

Vanillin er navnet for det primære aromastof der findes i vaniljestangen og er den smag vi hovedsagligt forbinder med vanilje. Hvis du anvender kornene fra en vaniljestang til at smagssætte en ret, så bruger du naturlig vanilje. Vaniillin kan også skabes kunstigt, og står der på et produkt "vanillin", kan du regne med at det er det kemiske stof der er brugt. Vanillins kemiske betegnelse er C8H8O3.

Da det kun er muligt at dyrke vaniljeplanter under helt særlige vilkår, og mængden der bliver produceret ikke er nok til at dække efterspørgslen, bliver aromastoffet vanillin fremstillet syntetisk. Det er måske lidt forvirrende at den kunstige aroma går under samme navn som det naturligt forekommende stof i vaniljestangen, men sådan er det nu engang. Den kunstige aroma, som på ingen måde er ringere end den naturlige vanilje, bruges i fødevarer, kosmetik og medicinalindustrien, og anses for at være uskadelig for helbredet.

Sukker med naturlig vanilje har en lysebrun eller gylden farve ofte med sorte stykker af vanilje pga. vaniljestængerne, derimod er vanillinsukker kridhvidt. Naturligt vaniljesukker indeholder vaniljestang og er derfor dyrere at fremstille end vanillinsukker. Vaniljesukker og vanillinsukker passer begge til bagning og øvrig madlavning.

Vaniljesmag og naturlig vaniljesmag

Når man laver produkter med vanilje skelnes der imellem vaniljearoma og naturlig vaniljearoma/ekstrakt.

Vaniljesmag er ikke et juridisk beskyttet term. Det er som regel vaniljearoma fremstillet i en kemisk proces. Når et produkt indeholder naturlig vaniljesmag, skal mindst 95% af den aromagivende bestanddel stamme fra en vaniljestang.

Du kan her finde information om vaniljens historie, samt dyrkning og høst af vaniljeplanten.

Cookie tracking samtykke

Vi bliver glade hvis du accepterer, at vi og vores partnere bruger cookies og lignende teknologier til at forstå, hvordan du bruger vores hjemmeside. Dette giver os mulighed for bedre at forstå din brugeradfærd og tilpasse vores website i overensstemmelse hermed. Desuden vil vi og vores partnere gerne bruge disse data til personaliserede tilbud på deres platforme. Hvis du accepterer dette, skal du klikke på "Enig". Se vores fortrolighedspolitik for detaljerede oplysninger. Du kan når som helst ændre mening.

Nødvendige funktioner

Vi har brug for disse cookies og lignende teknologier for at muliggøre de grundlæggende funktioner på vores website. Dette inkluderer f.eks. lagring af disse indstillinger. Dette er strengt nødvendigt, så du kan ikke slå dette fra.

Altid aktiv
Analytics og personalisering

Derudover vil vi gerne lære mere om, hvordan du bruger vores website for at optimere det for dig og andre brugere. Til dette formål bruger vi cookies og lignende teknologier, der kortlægger brugeradfærd og dermed hjælper os med at forbedre vores tilbud til dig.

Ja

nej

(Re-)Marketing / datadeling med tredjepart

For at sikre, at vi kan skræddersy vores marketingkampagner til dine behov, indsamler vi hvordan du kommer til vores website, og hvordan du interagerer med vores reklamer. Dette hjælper os med at gøre ikke kun vores annoncer, men også vores indhold endnu bedre for dig. Vores marketingpartnere bruger også disse oplysninger til deres egne formål, f.eks. for at personalisere din konto eller profil på deres platform.

Ja

nej

Oetker.dk understøtter ikke Internet Explorer

Du bruger Internet Explorer, som desværre er forældet. Derfor vises Oetker.dk ikke korrekt. Hvis du ønsker at fortsætte i Internet Explorer, kan der forekomme fejl på siden. Vi anbefaler at du i stedet for bruger et af følgende programmer: