Hjemmesiden bruger cookies.
Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Sådan får du en lækker frosting, icing og smørcreme

Hvad er opskriften på en god frosting til cupcakes? Og hvad er fordelen ved royal icing?

Nogle kalder det for frosting, andre for icing og nogle helt tredje kalder det for smørcreme. Alle tre navne dækker over det samme - nemlig en luftig creme til fyld, topping, opsmøring eller pynt af kager. Smørcreme er det danske navn, icing er det engelske navn mens frosting er det amerikanske navn for den samme creme, hvor hovedingredienserne er smør og flormelis i forskellige variationer. Her på siden vil vi bruge betegnelsen frosting.

Læs videre her, hvor vi forklarer, hvordan du får en luftig og lækker frosting til dine kager. Du får både opskrifter og tips - fx hvordan lang tids piskning kan gøre hele forskellen for din frosting. Vi giver dig med andre ord al den information du skal bruge for at få den lækreste frosting til dine kager.

Sådan får du en luftig frosting

Det helt afgørende for en luftig frosting er at starte med at piske smørret i rigtig lang tid fordi der skal piskes luft i det. Smørret skal piskes indtil det er hvidt, og det tager ca. 10 min. Så der skal en god portion tålmodighed til. Så får du til gengæld også en virkelig lækker og luftig frosting.

Husk at smørret skal have stuetemperatur for at der kan piskes godt med luft i det, så tag det ud af køleskabet en times tid inden.

Lav frosting med forskellig smag og farver

De typiske ingredienser i frosting er smør og flormelis, men derudover er der næsten ingen grænser for hvilke smagsvarianter din frosting kan have. Tilsæt fx vanilje, chokolade, kakao, citron eller smagsgivere som hindbærekstrakt eller karamelekstrakt og få en virkelig lækker frosting, der passer til kagen.

Du kan give din frosting et flot farvespil ved at tilføje konditorfarver. Det kan være en god ide at understøtte smagen i frostingen med en passende farve, fx gul konditorfarve i frosting med citron, rød konditorfarve i frosting med hindbær eller jordbær osv.

Frosting eller smørcreme til opsmøring af lagkage

Du kan med fordel smøre din lagkage op med frosting inden du pynter den. Smør lagkagens kanter og top med smørcreme, og pynt den dernæst med krymmel, dekorationsfondant, figurer eller hvad du lyster.

Frosting med flødeost

En af de meget populære variationer af frosting er tilsat flødeost, fx Philadelphia. Den såkaldte creamcheese-frosting bruges typisk ovenpå cupcakes, men den er også virkelig lækker oven på en gulerodskage. Flødeosten erstatter noget af smørret, men ikke desto mindre er det stadig vigtigt at piske smørret hvidt og luftigt i ca. 10 min., og dernæst piske flødeosten og de resterende ingredienser i.

Lav smukke blomster af frosting

Du kan lave de smukkeste blomster af frosting, fx roser eller krysantemum, som pynter på enhver kage. Du kan enten lave dem ved hjælp af en såkaldt russisk tylle, eller du kan se filmen, hvor Liv Martine laver smukke roser og krysantemum af smørcreme.

Flot farvespil i din frosting

Ved at indfarve frostingen i forskellige farver kan du få et smukt farvespil.

Se hele opskriften, hvor Liv Martine bager Cupcakes med pistacie og saltkaramel.

Hvis du gerne vil give din frosting en regnbue-effect, så læs vores opskrift her.

Royal icing

Royal icing er en glasur lavet på æggehvider og flormelis. Fordelen ved en royal icing er, at glasuren er nem at arbejde med og får en flot, glansfuld og hård overflade når den størkner. Royal icing bliver ofte brugt til dekoration af lagkager, småkager og andet bagværk, fordi den er nem at lave figurer, blomster og andre dekorative mønstre med. Når den tørrer er den helt hård, hvilket gør at pynten er stabil på kagen.

Royal icing kan naturligvis også indfarves. Husk blot på at glasuren skal være så fast, at der dannes små toppe når du dypper en ske i skålen efter piskning. Alt afhængigt af hvor meget farve du tilsætter kan det være nødvendigt at tilsætte ekstra flormelis for at opnå en glasur, der er tilpas hård.