Flag

Eksperiment med natron og bagepulver

1 stk.
Nem
10 minutter
Hvad er forskellen på natron og bagepulver og hvad sker der i vores kager når vi bager? Find ud af det med dette nemme eksperiment.
Vi har her samlet lidt teori bag det nemme eksperiment med natron og bagepulver. Herunder kan du finde ud af hvad bagepulver og natron er og hvad det gør i vores kager. Så leg kemiker sammen med børnene! Vi bruger bagepulver og natron til at få vores kager til at hæve op og blive luftige. ...
Ingredienser
Tilberedning
Picture -
Picture -
BEDØM DENNE OPSKRIFT
Hvad synes du om denne opskrift?

Relaterede opskrifter

Picture - Hero image

Ingredienser

Ingredienser
2 tsk.Dr. Oetker Bagepulver
2 spsk.koldt vand
2 spsk.kogende vand
3 tsk.Dr. Oetker Natron
1 spsk.eddike

Se produkter

Picture - Dr. Oetker Bagepulver
Picture - Dr. Oetker Natron

Eksperimenter

Picture - Eksperimentkort natron bagepulver til web Dr. Oetker
1

Bagepulver + koldt vand

1 tsk.Dr. Oetker Bagepulver
1 spsk.koldt vand

Kom 1 tsk. bagepulver på en tallerken og tilsæt 1 spsk. koldt vand. Hvad sker der? 

2

Bagepulver + varmt vand

1 tsk.Dr. Oetker Bagepulver
1 spsk.kogende vand

Kom 1 tsk. bagepulver på en tallerken og tilsæt 1 spsk. kogende vand. Hvad sker der? 

3

Natron + koldt vand

1 tsk.Dr. Oetker Natron
1 spsk.koldt vand

Kom 1 tsk. natron på en tallerken og tilsæt 1 spsk. koldt vand. Hvad sker der? 

4

Natron + kogende vand

1 tsk.Dr. Oetker Natron
1 spsk.kogende vand

Kom 1 tsk. natron på en tallerken og tilsæt 1 spsk. kogende vand. Hvad sker der?

5

Natron + syre

1 tsk.Dr. Oetker Natron
1 spsk.eddike

Kom 1 tsk. natron på en tallerken og tilsæt 1 spsk. eddike. Hvad sker der?


Hvad opdagede vi?
Picture - Natron-bagepulver_step

Ud fra eksperimenterne kan vi se at, de reaktioner der sker med natron er større end dem med bagepulver og det er fordi natron er mere koncentreret. Så når man bager med natron bruger man generelt mindre end, hvis man bruger bagepulver.
 
Det bruser lidt når natron blandes med kogende vand, altså kan vi se at hvis man bager med natron og ikke tilsætter en syre i dejen, så vil kagen stadig hæve lidt når den kommer i ovnen og bliver varmet. Men det vi ikke kan se fra eksperimenter er at natronen, så vil danne noget der hedder soda, som gør at kagen kommer til at få en bismag. Derfor er det vigtigt altid at huske, at komme en form for syre i dejen, hvis du bruger natron.


Syreholdige madvarer der kan bruges til at aktivere natron er blandt andet: yoghurt, kærnemælk, citronsaft, eddike, kakaopulver og brun farin.