Eksperiment med natron og bagepulver

(0)
Bedøm opskriften Tak for din bedømmelse
    (Ikke min smag)
    (Okay)
    (God)
    (Super)
    (Fantastisk)

Hvad er forskellen på natron og bagepulver og hvad sker der i vores kager når vi bager? Find ud af det med dette nemme eksperiment.

1 stk.

nem 10 Minutter without_eggs Uden æg iconlaktosefrei26x26png Laktosefri

Vi har her samlet lidt teori bag det nemme eksperiment med natron og bagepulver. Herunder kan du finde ud af hvad bagepulver og natron er og hvad det gør i vores kager. Så leg kemiker sammen med børnene! Vi bruger bagepulver og natron til at få vores kager til at hæve op og blive luftige. Natron er en ren base. Og Bagepulver består af en blanding af base natron + en syre + fyldemiddel (majsstivelse). Prøv eksperimenterne for at se forskellen på de to og se hvad der sker med dem i vores kager.

Ingredienser

Ingredienser

til opskriften Eksperiment med natron og bagepulver

Ingredienser:

2 tsk. Dr. Oetker Bagepulver
2 spsk. koldt vand
2 spsk. kogende vand
3 tsk. Dr. Oetker Natron
1 spsk. eddike

Tilberedning

Tilberedning

Eksperimenter

1

Bagepulver + koldt vand

Kom 1 tsk. bagepulver på en tallerken og tilsæt 1 spsk. koldt vand. Hvad sker der? 

2

Bagepulver + varmt vand

Kom 1 tsk. bagepulver på en tallerken og tilsæt 1 spsk. kogende vand. Hvad sker der? 

3

Natron + koldt vand

Kom 1 tsk. natron på en tallerken og tilsæt 1 spsk. koldt vand. Hvad sker der? 

4

Natron + kogende vand

Kom 1 tsk. natron på en tallerken og tilsæt 1 spsk. kogende vand. Hvad sker der?

5

Natron + syre

Kom 1 tsk. natron på en tallerken og tilsæt 1 spsk. eddike. Hvad sker der?

Hvad opdagede vi?

Ud fra eksperimenterne kan vi se at, de reaktioner der sker med natron er større end dem med bagepulver og det er fordi natron er mere koncentreret. Så når man bager med natron bruger man generelt mindre end, hvis man bruger bagepulver.
 
Det bruser lidt når natron blandes med kogende vand, altså kan vi se at hvis man bager med natron og ikke tilsætter en syre i dejen, så vil kagen stadig hæve lidt når den kommer i ovnen og bliver varmet. Men det vi ikke kan se fra eksperimenter er at natronen, så vil danne noget der hedder soda, som gør at kagen kommer til at få en bismag. Derfor er det vigtigt altid at huske, at komme en form for syre i dejen, hvis du bruger natron.


Syreholdige madvarer der kan bruges til at aktivere natron er blandt andet: yoghurt, kærnemælk, citronsaft, eddike, kakaopulver og brun farin.

Næringsindhold til opskriften Eksperiment med natron og bagepulver

Per Portion / Styk Per 100 g / ml
Energi 46 kJ
11 kcal
46 kJ
11 kcal
Fedt 0 g 0 g
Kulhydrat 1.99 g 1.99 g
Protein 0.07 g 0.07 g
Cookie tracking samtykke

Vi bliver glade hvis du accepterer, at vi og vores partnere bruger cookies og lignende teknologier til at forstå, hvordan du bruger vores hjemmeside. Dette giver os mulighed for bedre at forstå din brugeradfærd og tilpasse vores website i overensstemmelse hermed. Desuden vil vi og vores partnere gerne bruge disse data til personaliserede tilbud på deres platforme. Hvis du accepterer dette, skal du klikke på "Enig". Se vores fortrolighedspolitik for detaljerede oplysninger. Du kan når som helst ændre mening.

Nødvendige funktioner

Vi har brug for disse cookies og lignende teknologier for at muliggøre de grundlæggende funktioner på vores website. Dette inkluderer f.eks. lagring af disse indstillinger. Dette er strengt nødvendigt, så du kan ikke slå dette fra.

Altid aktiv
Analytics og personalisering

Derudover vil vi gerne lære mere om, hvordan du bruger vores website for at optimere det for dig og andre brugere. Til dette formål bruger vi cookies og lignende teknologier, der kortlægger brugeradfærd og dermed hjælper os med at forbedre vores tilbud til dig.

Ja

nej

(Re-)Marketing / datadeling med tredjepart

For at sikre, at vi kan skræddersy vores marketingkampagner til dine behov, indsamler vi hvordan du kommer til vores website, og hvordan du interagerer med vores reklamer. Dette hjælper os med at gøre ikke kun vores annoncer, men også vores indhold endnu bedre for dig. Vores marketingpartnere bruger også disse oplysninger til deres egne formål, f.eks. for at personalisere din konto eller profil på deres platform.

Ja

nej

Oetker.dk understøtter ikke Internet Explorer

Du bruger Internet Explorer, som desværre er forældet. Derfor vises Oetker.dk ikke korrekt. Hvis du ønsker at fortsætte i Internet Explorer, kan der forekomme fejl på siden. Vi anbefaler at du i stedet for bruger et af følgende programmer: