Der er noget helt særligt over sæsonbestemte ingredienser. Måske er det, fordi vi er nødt til at vente flere måneder før vi endelig kan tilberede dem. Eller måske er det, fordi de altid forbindes med specifikke minder og stemning. En af de sæsonbestemte højdepunkter – ikke kun i forbindelse med Halloween – er græskar i alle former og farver.
Afhængigt af hvem du spørger og hvilken definition du bruger, så er der forskellige meninger. I hverdagssammenhænge kaldes de ofte grøntsager grundet deres mindre søde smag og deres vækstbetingelser. Fra et botanisk perspektiv er græskar dog en frugt, fordi de er et produkt af en frøbærende, blomstrende planter. Men har det nogen betydning om det er en frugt eller en grøntsag? Ja, det har det! For det at kalde et græskar en frugt giver os et helt nyt, ofte glemt perspektiv: at græskar slet ikke behøver kun at være forbeholdt salte retter. Med deres bløde tekstur og milde smag er græskaret en ideel samarbejdspartner til efterårets kager.
Se med i videoen herover hvordan du skærer dit græskar. Alle græskar skal nemlig ikke skæres ens, og nogle græskar skal skrælles mens andre bare skal vaskes og så kan skrællen bages med.
Starbucks minder os hvert efterår om, at det igen er tid, med den pludselige altoverskyggende tilstedeværelse af deres ”pumpkin spice latte”. De første græskar fylder supermarkeder og madmarkeder med deres smukke farver sent i juli eller start august og topper i september og oktober indtil frosten ankommer. Særligt i begyndelsen af sæsonen kan en simpel test hjælpe med at identificere om et græskar er modent. Bare bank på dets skal og hvis du hører en hul lyd, så er du sikker på at græskaret er modent.
Græskar beriger os med en speciel, men mild smag. Skallen er for det meste hård, men dog spiselig, mens de indre dele er blødere og lette at tilberede. Mange frø, for eksempel frøene fra et Hokkaido græskar, kan ristes og bruges som en salat-topping eller en simpel snack. Græskar ender ofte som cremede supper eller lige uden for hoveddøren med uhyggelige ansigter, og ser aldrig vores middagstallerkener. Men der virker til at være nogle forbehold, når man tænker på det orange vidunder som en bageingrediens, undtagen når det kommer til den klassiske græskartærte (på amerikansk en pumpkin pie). Derfor vil vi i denne artikel løse nogle af de mysterier der er omkring græskaret som en bageingrediens.

Tærter

Skærekager

Skærekager

Skærekager

Skærekager

Cupcakes og muffins
Nogle græskar er temmelig store og de fleste opskrifter kræver ikke et helt græskar. Lad det ikke stoppe dig fra at være kreativ i køkkenet! Rester af græskarstykker kan nemt laves til en lækker middag/skøn aftensmad. Hvorfor ikke skære dem i skiver, tilsætte andre grøntsager og toppe blandingen med forskellige krydderier og olivenolie? Når ovnen stadig er varm efter at have lavet en lækker græskarkage, kan grønsagsblandingen komme ind lige efter. Resultatet er en sund og lækker aftensmad: ovnbagt græskar. Hvis du allerede har den næste kageopskrift klar i hovedet, kan rester af græskar opbevares i køleskabet i mindst en uge. Eller prøv endda at lave syltetøj, chutney eller mos – der er så mange muligheder!
Store, runde, orange, små, lange, grønne: græskar er fantastiske i enhver form og farve. Så drop frygten for at tilføje sukker til dit hokkaidogræskar, løsriv dig selv fra kun at bruge butternut squash i salte retter og ha’ det sjovt med denne fantastiske grøntsag … øhm frugt!