Flag

#BagLiveMedOetker | Hjemmelavet Slik

70 - 85 stk.
Nem
190 minutter
Elsker du også slik? Så prøv at lave det selv! Her finder du både opskriften på lakridskarameller og på jordbærvingummi lavet på jordbærsaft.
Ingredienser
Tilberedning
Picture -
Picture -
BEDØM DENNE OPSKRIFT
Hvad synes du om denne opskrift?

Relaterede opskrifter

Picture - Hero image
Redskaber
Redskaber
sukkertermometer
firkantet beholder (20x20 cm)
si
sprøjtepose
halvkugle silikoneform (ø 30mm)

Ingredienser

Lakridskarameller med saltlakrids-drys
40 gsalt lakrids krymmel
1 dlvand
25 gsmør
100 gsukker
1 dlpiskefløde
100 gglukosesirup
1 tsk.Dr. Oetker Concentrated Black Colour
Saft til jordbærvingummi
200 gfrosne jordbær
1 spsk.vand
1 tsk.Dr. Oetker Vanilla Paste
2økologiske limes (skal og saft)
Jordbærvingummi
10 bladeDr. Oetker Økologisk Husblas
200 gsukker
20 gkartoffelmel
60 gglukosesirup
½ tsk.Dr. Oetker Citronsyre
1 tsk.Dr. Oetker Concentrated Red Colour
about 1 spsk.smagsneutral olie
Surt sukker
150 gsukker
½ tsk.Dr. Oetker Citronsyre
Evt. hjemmelavet slikform
400 - 600 gmajsstivelse fx Maizena

Se produkter

Picture - Dr. Oetker Concentrated Black Colour
Picture - Dr. Oetker Vanilla Paste
Picture - Dr. Oetker Økologisk Husblas
Picture - Dr. Oetker Citronsyre
Picture - Dr. Oetker Concentrated Red Colour
Picture - Dr. Oetker Citronsyre

#BagLiveMedOetker & Martin Wiese

Picture - Martin Wiese

Opskriften blev bagt af Martin Wiese. Du kan finde live udsendelsen på Facebook her: #BagLiveMedOetker | Hjemmelavet Slik

1

Lakridskarameller med saltlakridsdrys

Picture - Lakridskarameller med saltlakrids-drys

I denne opskrift på lakridskarameller har vi valgt at pynte med salt lakrids krymmel ovenpå, både til at give smag til selve karamellen, og som sprødt knas på toppen.


Start med at læse hele opskriften igennem, og gør et glas med isvand og formen klar inden du går igang.

Tag ca. 10 g saltet lakridskrymmel fra til pynt og kom alle øvrige ingredienser i en tykbundet gryde. Kog massen op og rør rundt undervejs. Karamelmassen skal nå en temperatur på 120-125 ºC.

Test om karamellen er færdig ved at komme lidt på en ske, og dyp den efterfølgende i et glas med iskoldt vand. Hvis karamellen opløses, er den ikke færdig, men hvis den samler sig, bliver fast og kan trilles til en kugle, er den klar. Dette kan gøres flere gange undervejs, så lakridskaramellen med sikkerhed får den helt rigtige, seje konsistens.
 
Når karamelmassen er færdig, hældes den i en firkantet form beklædt med bagepapir (20×20 cm). Drys straks det resterende lakridskrymmel hen over karamellen.

Lad lakridskaramellen sætte sig på køl i en times tid. Tag lakridskaramellen ud af formen og fjern bagepapiret. Skær karamellen ud i mundrette stykker, og pak hver karamel ind i et lille stykke bagepapir.

2

Hjemmelavet vingummi på flere måder

Nedenfor har vi lavet en god basisopskrift på hjemmelavet vingummi. 

Opskriften kan både bruges til at lave støbt vingummi, med eller uden surt sukker på, samt de populære røde ruller af sure bånd. Til sidst tipper vi også til hvordan du laver din helt egen form til vingummi.


Saft til jordbærvingummi

Kom jordbær, vand, vaniljepasta og limesaft og -skal i en gryde, og lad det koge, til jordbærrene er møre. Dræn bærrene i sien så saften løber fra. Nu er saften klar til at blive brugt i jordbærvingummierne.


Jordbærvingummi støbt i form
Picture - Hjemmelavet vingummi med jordbær-lime

Læg husblas i blød i koldt vand, et blad af gangen så hele bladet omsluttes af vand.

Kom sukker og kartoffelmel op i en gryde og bland det godt sammen. Tilsæt jordbærsaft, glukosesirup, citronsyre og Concentrated Red Colour, kog det op, og lad det derefter simre i et par minutter. Tag massen af varmen, og lad det køle ned til 60-65 ºC. Vrid husblassen fri for vand, og kom den ned i den varme masse. Rør det godt sammen til alt husblassen er opløst.
 
Smør silikoneformen med lidt smagsneutral olie, så vingummierne er nemmere at få ud. Brug en sprøjtepose eller ske til at fordele vingummimassen i formene. Sæt vingummierne på køl i et par timer eller til dagen efter. 

Hvis du vil lave sure bånd istedet så se fremgangsmåde i næste afsnit.
 
Når vingummierne har sat sig, tages de forsigtigt ud af formene. Vend dem evt. i surt sukker lige inden servering (se længere nede i opskriften for hvordan surt sukker laves).
 
Opbevares i en lufttæt beholder på køl eller ved stuetemperatur.


Jordbærvingummi som sure jordbærbånd
Picture - Sure bånd med jordbærsmag

Er du vild med sure bånd? Så kan du i stedet lave dine jordbær vingummier som disse lækre sure jordbærbånd. 

Beklæd en bageplade med et stykke bagepapir. Smør bagepapiret med smagsneutral olie. Fordel vingummimassen jævnt på bagepapiret, og lad det køle af ved stuetemperatur i mindst et døgn. Massen skal føles helt tør.

Skær eller klip jordbærvingummien i passende strimler, og vend dem derefter i surt sukker (se fremgangsmåde nedenunder).

Er der høj luftfugtighed, bør slik med surt sukker opbevares i en lufttæt beholder, ved stuetemperatur, så det ikke smelter


Surt sukker til "surt slik"

Elsker du også surt slik? Surt slik er lavet ved at vende de hjemmelavede vingummier i en blanding af 150 g sukker og ½ tsk (2-3 gram) Dr. Oetker Citronsyre lige inden servering.  


Tip: Lav en hjemmelavet slikform

Har du ikke en silikoneform der er egnet til at støbe vingummi i, kan du lave din egen form. 

Kom majsstivelse (maizena) i en firkantet form, men hold 2 spsk. tilbage. Brug den form/dims du vil lave afstøbninger af med dine vingummier. Det kan være et lille stykke legetøj eller fx. en legoklods. Du kan også bruge enden af en grydeske eller lignende til at lave små fordybninger i majsstivelsen, som vingummierne kan være i. 

Hæld nu vingummimassen ned i de små fordybninger med en ske eller en sprøjtepose. Si resten af majsstivelsen henover, så de er helt tildækket. Lad jordbærvingummierne sætte sig i 2-3 timer ved stuetemperatur eller på køl i 1 time.
 
Når vingummierne er faste, tages de op af majsstivelsen. Kom dem i en si, så majsstivelsen sigtes fra. Brug evt. fingrene til at fjerne overskydende majsstivelse.