Del bærrene i mindre stykker og miks dem med sukker, vaniljesukker og citronsyre. Lad bærrene trække i sukkerblandingen mens resten tilberedes. Kan sagtens trække natten over.
Smelt smørret i en gryde og tag gryden af varmen. Tilsæt mælk og overfør mælkeblandingen til en skål. Rør tørret surdej i den lune mælkeblanding og tilsæt salt, sukker, kardemomme og æg.
Rør hvedemel i lidt ad gangen og ælt dejen igennem. Det er nemmest at ælte dejen på en røremaskine, alternativt kan dejen æltes med en kombination af en håndmixer med dejkroge og håndkraft. Dejen skal være blank og blød.
Lad dejen hæve under et klæde i ca. 60 minutter.
Beklæd en bageplade med bagepapir.
Del dejen i 12 lige store stykker og tril dem til boller. Overfør bollerne til bagepladen og lad dem hæve tildækket i 30 minutter.
Tænd ovnen på 200 °C varmluft.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag bollerne i ca. 15 minutter.
Afkøl bollerne på en rist.
Beklæd en bageplade med bagepapir og spred mandelsplitterne ud på bagepapiret.
Bag mandelsplitterne i ovnen ved 200 °C varmluft i 4-5 minutter indtil de er let gyldne. Derefter afkøles de på en rist.
Findel mandelsplitterne sammen med sukker i en minihakker og overfør herefter til en skål. Tilsæt fløde og mandelaroma og bland sammen til en blød mandelcreme.
Hæld indholdet af en pose kagecreme i en skål og tilsæt mælk. Pisk det sammen i ca. 1 minut og sæt cremen på køl i ca. 20 minutter. Rør herefter sammen til en ensartet creme.
Pisk fløde til let flødeskum. Vend først 1/3 af flødeskummet i kagecremen og derefter vendes resten forsigtigt i.
Kom cremen i en sprøjtepose med tyl og sæt derefter på køl.
Skær toppen af hver bolle og tag en lille smule af indmaden ud. Fordel først mandelcremen på alle underbollerne. Pres det gerne lidt ned. Derefter tilsættes bærkompotten. Fyld til sidst op med konditorcremen, samt ekstra rundt i kanten, så bollerne får ekstra højde.
Skær toppen af bollerne som trekanter og læg øverst på bollerne.
Drys med flormelis og de svenske fastelavnsboller er nu klar til servering.
Relaterede opskrifter
Brød og boller
Brød og boller
Brød og boller