En vaniljestang er en fermenteret bælg fra vaniljeplanten. Når de grønne bælge er høstet, starter tørringsprocessen – og det er her den naturlige vaniljearoma udvikles.
Pulpen, eller kornene/frøene, i vaniljestænger er saftig og har en blød, rund smag.
Vil du lære mere om vaniljeplanten? Kom med på rejsen til vaniljens hjemland, og lær om dyrkningen af vaniljeorkidéen i den tropiske regnskov.
Ægte vaniljestænger er det ideelle valg for dig, der ønsker det mest naturlige af alle vaniljeprodukterne. Kornene kan bruges til at smagssætte både søde og salte opskrifter. Og smid endelig ikke de tomme vaniljestænger ud! Det er nemlig her hovedparten af smagen sidder, så gem skallen og kog den med fx når du sylter eller brug den til at lave hjemmelavet vaniljesukker.
Vaniljestangen skal have en jævn mørkebrun eller sort farve. Undgå vaniljestænger med hvide pletter, eller som ser blege ud.
Hvis du har mulighed for at undersøge vaniljestangen inden du køber den, så mærk på bælgen. Den skal have en læderagtig konsistens, som ikke går i stykker når man bøjer den og stangen skal være blød og saftig. Dog kan du godt stole på at en vaniljestang der sælges færdigpakket i et glasrør ikke er tør.
Opbevar dine nyindkøbte vaniljestænger mørkt og tørt i et glasrør. Vaniljestænger må ikke udsættes for varme, da de så vil frigive fugt og hurtigt tørre ud og det er svært at skrabe kornene ud af en tør vaniljestang.
Ligesom med mange andre produkter, kan vaniljestænger ofte holde sig meget længere, end der står på datomærkningen, så længe du opbevarer dem korrekt.
Men hvis du alligevel står med en udtørret vaniljestang, så kan du altid blende den til fint vaniljepulver. På vores side om vaniljepulver viser vi dig hvordan.
I supermarkedets bageafdeling kan du finde en lang række forskellige vaniljeprodukter, som kan bruges som alternativ til friske vaniljestænger. Vaniljeekstrakt er et fremragende alternativ takket være den flydende konsistens, der er nem at have med at gøre. Hvis der er angivet en vaniljestang, kan du bruge ca. 2 tsk. vaniljeekstrakt i stedet. Ulempen ved vaniljeekstrakt er at du her ikke får vaniljekornene med. Hvis du ønsker synlige vaniljekorn, så brug i stedet vaniljepasta, som er en form for tyk sirup med vaniljekorn i. Ved brug af vaniljepasta kan du nemt lave desserter der viser de smukke sorte vaniljekorn.
Vil du vide mere om de forskellige typer af vaniljeprodukter og hvad de er gode til? Så kan du se mere her: Hvad passer de forskellige vaniljeprodukter til?
Vaniljekornene skal anvendes kort efter at de er blevet skrabet ud af stængerne, da de ellers vil blive tørre og miste deres smag.
Vi bliver glade hvis du accepterer, at vi og vores partnere bruger cookies og lignende teknologier til at forstå, hvordan du bruger vores hjemmeside. Dette giver os mulighed for bedre at forstå din brugeradfærd og tilpasse vores website i overensstemmelse hermed. Desuden vil vi og vores partnere gerne bruge disse data til personaliserede tilbud på deres platforme. Hvis du accepterer dette, skal du klikke på "Enig". Se vores fortrolighedspolitik for detaljerede oplysninger. Du kan når som helst ændre mening.
Vi har brug for disse cookies og lignende teknologier for at muliggøre de grundlæggende funktioner på vores website. Dette inkluderer f.eks. lagring af disse indstillinger. Dette er strengt nødvendigt, så du kan ikke slå dette fra.
Derudover vil vi gerne lære mere om, hvordan du bruger vores website for at optimere det for dig og andre brugere. Til dette formål bruger vi cookies og lignende teknologier, der kortlægger brugeradfærd og dermed hjælper os med at forbedre vores tilbud til dig.
Ja
nej
For at sikre, at vi kan skræddersy vores marketingkampagner til dine behov, indsamler vi hvordan du kommer til vores website, og hvordan du interagerer med vores reklamer. Dette hjælper os med at gøre ikke kun vores annoncer, men også vores indhold endnu bedre for dig. Vores marketingpartnere bruger også disse oplysninger til deres egne formål, f.eks. for at personalisere din konto eller profil på deres platform.
Ja
nej
Du bruger Internet Explorer, som desværre er forældet. Derfor vises Oetker.dk ikke korrekt. Hvis du ønsker at fortsætte i Internet Explorer, kan der forekomme fejl på siden. Vi anbefaler at du i stedet for bruger et af følgende programmer: