Flag
Temasider
Tips og tricks til at lave de lækreste marengs!

Her finder du opskrifter, inspiration og tips til at lave lækre marengs, pavlova, kyskager mm.

Opskrifter, inspiration og tips til at lave perfekte marengs!

Selvom marengs basalt set blot består af piskede æggehvider og sukker, er det ikke helt så nemt at lave, som man skulle tro. Det kan nemlig være svært at bage marengs, så de får den helt rette sprødhed, blødhed og farve. Derudover afhænger det også af, hvad man skal bruge marengs til. Marengs kan laves som de velkendte små marengskys, der kan nydes til kaffen. Du kan også lave en pavlova, hvor man bruger marengsbunde som kan pyntes med creme og friske bær - en rigtig lækker sommerdessert. Sidst men ikke mindst kan marengs også bruges som pynt på talkager eller rå, som topping på cupcakes og andre kager.

Her på siden fortæller vi, hvordan du laver den lækreste marengs og hvad du skal være opmærksom på, når du bager dem i ovnen. Vi giver dig vores bedste opskrifter på marengs, samt tips og tricks til hvordan du kan tilsætte smagsgivere som fx lakrids og chokolade, samt lave flotte farvespil og få dekorative marengs.

Læs videre her og få succes med marengs!

Picture -

Det første afgørende skridt: Pisk... og pisk længe!

Grundlæggende er det vigtigt at piske æggehvider og sukker eller flormelis i lang tid, så marengsmassen bliver sej og luftig. Når æggehvider piskes i lang tid, skabes der mange små luftbobler, og det giver volumen der er nødvendig for at marengs får den rette konsistens. Sukker og flormelis får æggehviderne til at sætte sig som en stabil, fast og stiv masse. Således får du den helt rigtige luftige og seje marengs masse.

Hvis du vil nemt om at lave en god basis for dine marengs, så kan vi anbefale at bruge produktet "Base for Perfect Meringues". Med dette produkt skal du blot tilsætte vand og piske godt i 3 minutter for at have den perfekte base til dine videre marengskreationer.

Få en step by step anvisning til at lykkes med perferte marengs ved at læse vores grundopskrift på perfekte marengs.

 

Hvad er forskellen på fransk marengs, italiensk marengs og schweizisk marengs? 

Der er 3 måder at lave marengs på:

  • Traditionel/Fransk marengs: Pisk æggehviderne til en luftig masse. Tilsæt en smule syre, fx citronsaft eller eddike, som hjælper med at binde proteinerne i æggehviderne sammen. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen. Pisk indtil sukkeret er opløst. Gnid lidt marengs mellem fingrene for at mærke om sukkeret er opløst. Det kan være en fordel at bruge flormelis i stedet for sukker, fordi det kan være svært at opløse sukkerkornene.
     
  • Italiensk marengs: Pisk æggehviderne til en luftig masse. Kog sukker og en smule vand op til en sukkersirup. Hæld det langsomt over de piskede æggehvider, mens der piskes konstant. Det er fx denne metode man bruger til hjemmelavede flødeboller.
     
  • Schweizisk marengs: Varm æggehvider og sukker i en skål over vandbad. Skålen må IKKE røre vandet. Tag skålen af varmen når sukkeret er smeltet. Pisk æggehvider og den smeltede sukker indtil masssen er kølet helt af, og er hvid og luftig.

 

Giv dine marengs smag og farve

Der er rig mulighed for at gøre dine marengs personlige og tilsætte din yndlings farve og -smag. Ved at tilsætte smagsgivere kan du give dine marengs-kys smag af fx hindbær, karamel, lakrids. Du kan også tilsætte kakao og få dine marengs til at smage af chokolade.

Hvis du ønsker farvede marengs kan du indfarve dem med konditorfarver eller pastafarver. Du kan enten blande farven ensartet i marengsmassen eller du kan vælge at give dine marengs en stribet effekt: Vend vrangen ud på sprøjteposen og stil den i et højt glas så du har begge hænder fri til at arbejde med. Mal striber af farve med en madpensel fra spidsen af sprøjteposen og ca. halvvejs op. Fyld marengs massen ned i sprøjteposen så vrangen vender indad igen. Nu kan du sprøjte marengs ud af sprøjteposen med en stribet effekt.

Se hvordan du gør dette og en endnu nemmere metode her.

Marengs i forskellige former: Kys, fuglereder og marengsbunde

Den letteste måde at arbejde med den seje marengs masse er ved at bruge en sprøjtepose. Form marengs enten som små kys, som portionsanrettede bunde med en kant - de såkaldte fuglereder, der kan fyldes med is og bær, eller som bunde til en lagkage eller dessert. Her kan du med fordel også vende hasselnøddeflager , mandelflager eller dessertsauce i marengsmassen for at give dem et ekstra twist. Og på den måde er lagkagebundene endda naturligt glutenfri og laktosefri. Hvis du ønsker at lave den populære Pavlova kan du efter bagning toppe marengsbunden med vaniljeflødeskum og solmodne bær.

Bagning af marengs

Bagning af marengs er det kritiske øjeblik. Alt efter hvilken marengs du ønsker varierer temperaturen og bagetiden: Ønsker du en marengs, der er sprød uden på men en anelse blød i midten? Eller skal marengsen være helt gennembagt? Må marengsen tage farve eller skal den være helt hvid.

Marengs kys bages typisk ved lav varme i lang tid. Det kan være en god ide at lade marengsene afkøle i den slukkede ovn for at undgå at de falder sammen.

Når du skal bage marengs som rå topping på kager, tærter eller cupcakes skal marengsen typisk ristes kort ved høj temperatur med ovnens grill-funktion. Det er meget vigtigt at holde godt øje med marengsen, da den hurtigt kan blive sort og branket. Et godt alternativ kan være at bruge en bunsenbrænder til lige at give marengsen lidt farve og sprødhed.

Marengs til alle anledninger

Hvad enten du vil lave marengs til jul, halloween eller måske til en temafest, så er det kun fantasien der sætter grænsen. Se her hvordan du kan lave både spiseligt bordpynt og meget andet til en festlig lejlighed.

Marengs som basis for smørcreme

Både italiensk og schweizisk marengs kan bruges som basis for smørcreme og bruges i de såkaldte "Italian Buttercream" og "Swiss Meringue Buttercream". Fordelen ved disse opskrifter er at de virker mindre fede og søde end traditionel smørcreme, da æggehviderne i marengsen giver smørcremen en helt anden lethed. For at lave denne form for smørcreme tilsættes køligt smør i små tern, et stykke af gangen, mens den varme marengs fortsat piskes. Læs vores øvrige opskrifter og tips til smørcreme på vores side om Frostings og icings.

Undgå faldgruberne med marengs

At bage marengs kan være en vanskelig opgave. Her fortæller vi dig, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på når du laver marengs.

Rene redskaber

Sørg for at de redskaber du bruger er helt rene. Gamle mad- eller fedtrester kan gøre, at æggehviderne ikke stivner. Du kan fx bruge en halv citron eller et stykke køkkenrulle med eddike til at gnide redskaberne rene

Tilsæt først sukker når æggehviderne er helt stive

Det er vigtigt først at tilsætte sukker når æggehviderne er pisket så stive at du kan vende bunden i vejret på skålen uden af hviderne falder ud. Laver du traditionel, fransk marengs er det vigtigt ikke at tilsætte alt sukkeret på én gang. Tilføj en skefuld af gangen og pisk indtil sukkeret er opløst.

Brug altid stuetempererede æg

Det er svært at piske kolde æggehvider luftige. Tag derfor dine æg ud af køleskabet 20-30 minutter før brug så de får stuetemperatur.