Cookies på Dr. Oetkers website

Vi bruger cookies på hjemmesiden for at forbedre vores indhold, og for at hjælpe os og vores partnere med at forstå hvordan du bruger hjemmesiden. Din videre færden på denne hjemmeside (ved at klikke og scrolle) eller fjernelse af denne cookie-notifikation anses som samtykke til brugen af cookies. Klik dig videre og læs vores cookie- og privatlivspolitik for mere information om cookies og hvordan du sletter dem.

Alt om skumfiduser

Hjemmelavede skumfiduser eller marshmallows er noget af det lækreste slik, der findes, og de smager 100 gange bedre, end dem man kan købe i supermarkederne. De passer perfekt i slikskålen eller som værtindegave til årets hyggelige sammenkomster.

Skumfiduser er nemme at lave, hvis bare man har de rigtige værktøjer og har styr på de vigtigste teknikker. Skumfiduser består hovedsageligt af en sukkerlage med vand, glukosesirup og sukker, tilsat husblas, som derefter piskes op enten med eller uden æggehvider. Med en skumfidusmasse kan man være kreativ, hvad angår form, smag og udseende. Man kan f.eks. bruge sin skumfidusmasse som topping på en kage, fyld i en chokoladebar eller grillet over bål og lagt sammen mellem to mariekiks. Skumfiduser kan også sagtens spises, som de er, eller bruges som unik pynt på f.eks. talkager.

 

Her på siden fortæller vi, hvordan du bedst kommer i mål med den fantastiske skumfidus. Vi viser dig, hvilke forskellige metoder, man kan bruge, samt tips og tricks til, hvordan man tilsætter smagsgivere, farver og kan være kreativ med at lave skumfiduser.

 

Læs videre her på siden og opnå perfekte skumfiduser!

Skal man lave skumfiduser med eller uden æggehvider?

Ligesom med mange andre kager og søde sager, så findes der forskellige teknikker og metoder til, hvordan man kan lave sine skumfiduser. Der findes to måder at lave dem på, enten med æggehvider eller uden æggehvider.

Uden æggehvider:

Vælger man at lave sine skumfiduser uden æggehvider, skal man blot koge en sukkerlage op til en bestemt temperatur, tilsætte husblas og røre massen op på en røremaskine eller med en håndmixer. Denne metode, uden æggehvider, er umiddelbart den nemmeste tilgang, fordi sukkerlagen ”bare” skal piskes op. Dog kan den være sværere at arbejde med efterfølgende, fordi den hurtigt bliver for fast til, at man f.eks. kan sprøjte den ud. Derfor kan det anbefales, at man med denne metode laver firkantede skumfiduser eller udstikker dem med forskellige udstikkere.

Trin 1

Trin 2

Trin 3

Trin 4

Med æggehvider:

Skumfiduser kan også laves med æggehvider. Denne metode kan virke sværere at gå til, fordi den indeholder et ekstra element i processen. Metoden minder meget om den måde, man laver flødebolleskum på, og den er en del nemmere at arbejde med efterfølgende. Derfor kan det anbefales, at man med denne metode sprøjter sine skumfiduser ud i f.eks. fuglereder.

Trin 1

Trin 2

Trin 3

Trin 4

De vigtigste redskaber når man laver skumfiduser

For at få det bedste resultat med sine skumfiduser, er det vigtigt at have redskaberne i orden. Her er 3 redskaber, der næsten ikke er til at undvære, hvis man vil opnå perfekte skumfiduser.

Røremaskine/standmixer:

Skumfiduser skal piskes længe, ligesom når man laver flødebolleskum. Derfor er det en kæmpe fordel at have en røremaskine, der kan piske på fuldt drøn. Røremaskinen kan desuden være en stor hjælp, så man har frie hænder, når man skal arbejde med sukkerlagen. Det kan dog godt lade sig gøre, bare at bruge en håndmixer, men det kræver lidt ekstra arbejde og tålmodighed, og måske en hjælper i køkkenet.

Sukkertermometer:

Sukkerlagen skal ramme den helt rigtige temperatur, når den koges op. Derfor er det altafgørende at have et termometer, der kan måle den korrekte temperatur, så man opnår den helt rigtige konsistens på skumfiduserne. Et sukkertermometer kan evt. erstattes af et elektronisk stegetermometer.

Si:

Selvom en si ikke er det mest avancerede redskab, så er den nødvendig, hvis man vil opnå de perfekte skumfiduser. For at skumfiduserne ikke klistrer sammen og har mulighed for at tørre, skal de dryssen med flormelis eller maizena gennem en si. Ved at bruge en si, får man ikke klumper af flormelis på skumfiduserne, der kan være med til at forringe både smag, konsistens og udseende på skumfiduserne.

Hvad kan en skumfidus smage af?

Der er rig mulighed for at være kreativ og gøre sine skumfiduser personlige ved at tilsætte den smag, som man bedst kan lide. Man kan vælge at lade sine skumfiduser være helt neutrale, men man kan også tilsætte fx vanilje, frysetørret hindbær, frysetørret jordbær, citronskal eller lakridspulver. Disse smagsgivere skal man tilsætte og røre i, lige inden skumfidusmassen er færdig. Her kan man også tilsætte et par dråber Naturlig Citronekstrakt, Naturlig Pebermynteekstrakt eller Naturlig Karamelekstrakt. Man kan også tilsætte smag ved at udskifte vandet i sukkerlagen med f.eks. appelsinsaft, hvis man vil lave appelsinskumfiduser. En tredje mulighed er at drysse sine skumfiduser med kakaopulver, så skumfiduserne kommer til at smage af chokolade. Mulighederne er mange!

Skumfiduser i mange farver

Hvis du ønsker farvede skumfiduser, kan du bruge konditorfarver eller pastafarver, ligesom hvis du skulle farve marengs. Her kan du igen være kreativ ved at bruge en enkelt farve, dele skumfidusmassen op og bruge flere farver eller give dem en stribet effekt: Vend vrangen ud på sprøjteposen og stil den i et højt glas, så du har begge hænder frie til at arbejde med. Mal striber af farve med en madpensel fra spidsen af sprøjteposen og ca. halvejs op. Fyld skumfidusmassen ned i sprøjteposen, så vrangen vender indad igen. Nu kan du sprøjte skumfiduser ud med en stribet effekt.

Skumfiduser i forskellige former

Skumfiduser kan være firkantede, runde, stjerneformede eller noget helt fjerde. En helt klassisk måde at forme sine skumfiduser på, er ved at fordele skumfidusmassen ud i en firkantet form, hvorefter du skærer dem ud i firkanter. Her kan du også bruge en valgfri udstikker, og stikke enten cirkler, stjerner eller julemænd ud. En anden måde at forme sine skumfiduser på, er ved at bruge en sprøjtepose. Her kan du forme dine skumfiduser som små kys eller fuglereder. Hvis du bruger en rund tyl, kan du sprøjte lange pølser ud, og derefter skære cylinderformede skumfiduser ud.

 

Sidst men ikke mindst kan du gøre dine skumfidus ekstra sirlige, ved f.eks. at dyppe dem halvt i tempereret chokolade og drysse dem med krymmel.

De bedste råd til hjemmelavede skumfiduser

1

Pisk din skumfidusmasse længe, så den bliver tyk og sej.

2

Sørg for at sigte flormelis eller maizena på et stykke bagepapir, inden skumfidusmassen fordeles eller sprøjtes ud. Sigt efterfølgende igen flormelis eller maizena ud på skumfiduserne og rul dem forsigtigt i heri, så de er helt tildækkede.

3

Lad dine skumfiduser tørre – gerne 1 eller 2 dage ved stuetemperatur, før de spises, hvis du ønsker, at de bliver helt seje og chewy.

4

Dyp dine skumfiduser i tempereret chokolade. Kombinationen af skumfidus og chokolade er ikke til at stå for!

Skumfiduser med Dr. Oetker Perfect Meringues

Det er også muligt at lave skumfiduser med Dr. Oetker Perfect Meringues. Her skal man varme indholdet fra et brev Dr. Oetker Perfect Meringues med 3/4 dl vand over et vandbad, indtil pulveret fra brevet opløses. Dernæst tilsætter man husblas og pisker til massen bliver tyk og sej, ligesom en skumfidusmasse. Denne metode minder meget om den måde, man laver schweizisk marengs på.