Klassiske brunkager
Opløs potasken i vandet. Smør, sirup og sukker koges op og den opløste potaske røres i. Afkøl massen i en skål til den er lunken. Er den for varm vil dejen smuldre, når melet røres i.
Bland mandler, sukat/appelsinskal, sigtet brunkagekrydderi og hvedemel sammen og rør det i sukkermassen. Ælt dejen til den er ensartet og smidig. Tril dejen til tykke stænger (ø 4 cm) eller saml den i en kugle. Lad dejen hvile i køleskabet i mindst 12 timer, og gerne op til 24 timer.
Tænd ovnen på 160 °C varmluft eller 180 °C traditionel varme.
De afkølede dejstænger skæres i tynde skiver og lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag brunkagerne i 8-10 minutter. Afkøl brunkagerne på en bagerist og opbevar dem i en kagedåse.
Bagetid
8 minutter
Stængerne kan lægges i fryseren og tages op, og skæres fra frost, når lysten til friske brunkager melder sig. Dejen kan holde sig på frys i 3 måneder.
Dejen kan også rulles tyndt ud og udstikkes til figurer. Klik her og bliv inspireret til udstikning af figurer af brunkagedej eller denne opskrift på Liv Martines julesmåkager.
Relaterede opskrifter